line
brits politiek tijdschrift biedt tabakslobby podium in brussel-1

Brits politiek tijdschrift biedt tabakslobby podium in Brussel

donderdag 18 juli 2024

Het op de Europese politiek gerichte Britse tijdschrift The Parliament organiseerde opnieuw samen met een tabakslobbyclub een evenement voor politici in Brussel. Het blad laat zich ook betalen voor lobbyartikelen bedoeld om Europese politici te beïnvloeden. Smoke Free Partnership spreekt van verboden sponsoring en promotie en dringt aan op onderzoek.

Door de webredactie

Opnieuw laat het Britse politieke tijdschrift The Parliament, gericht op de Europese politieke arena, zich kennen als vehikel voor de tabakslobby. Met de herziening van de EU Tabaksproductenrichtlijn (TPD) in aantocht organiseerde het tijdschrift samen met de Tholos Foundation, een frontorganisatie van de tabaksindustrie, een bijeenkomst in Brussel over de rol van ‘harm reduction’ (schadebeperking) in toekomstige Europese wetgeving. Een verslag van de bijeenkomst werd in The Parliament gepubliceerd onder het kopje ‘Partner Content’, betaald dus door een verder anonieme sponsor. Een dag later publiceerde het tijdschrift opnieuw een betaald artikel, een opiniestuk van de hand van de directeur van de World Vapers’ Alliance met een oproep aan Europarlementsleden om wettelijke ruimte te bieden aan ‘minder schadelijke’ rookwaren. De World Vapers’ Alliance is een frontorganisatie die wordt betaald door de tabaksindustrie.

The Parliament organiseerde vorig jaar ook al een vergelijkbare bijeenkomst, met grotendeels dezelfde gasten. En dat was toen ook al niet voor het eerst. Smoke Free Partnership (SFP), een coalitie van meer dan vijftig Europese organisaties die tabaksontmoediging propageren, trok destijds aan de bel en waarschuwde het Europees Parlement om niet deel te nemen aan bijeenkomsten van een industrie die jaarlijks verantwoordelijk is voor 700.000 doden in de EU. SFP stelde een overzicht samen van alle direct of indirect door de tabaksindustrie betaalde content die The Parliament de afgelopen jaren publiceerde waarin beleid gestoeld op het idee van ‘harm reduction’ wordt gepropageerd.

SFP: The Parliament overtreedt reclameverbod

SFP-directeur Lilia Olefir laat TabakNee weten dat SFP het overzicht vorig jaar deelde met Britse partnerorganisaties, met de vraag dit te delen met de lokale autoriteiten. “Wij geloven dat er voldoende bewijs is om een onderzoek tegen The Parliament te starten, omdat ze waarschijnlijk de wetgeving tegen marketing, promotie of sponsering van tabak overtreden”, aldus Olefir.

SFP heeft ook Belgische autoriteiten benaderd, maar omdat The Parliament een uitgave is van de Britse uitgever Dods Group, zijn de Britse autoriteiten de eerstverantwoordelijken.

Olefir: “Het is overduidelijk voor ons dat The Parliament betaald wordt door de tabaksindustrie om misleidende inhoud te publiceren en op die manier Big Tobacco te presenteren als de oplossing voor de tabaksepidemie, terwijl zij in werkelijkheid degenen zijn die een probleem creëren en wereldwijd tabaksregulering vertragen en verzwakken.”

Behalve een inbreuk op regelgeving over tabaksreclame, -promotie en -sponsoring, gaan de publicaties ook in tegen de bepaling in artikel 5.3 van het internationale Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie dat de tabaksindustrie geen invloed mag krijgen op de ontwikkeling van tabaksbeleid.

The Parliament als opiniemaker

Het politieke tijdschrift The Parliament is in Brussel een betrekkelijk invloedrijk medium. Uit een recente media poll van BCW Global bleek dat het tijdschrift door ongeveer 24 procent van de belangrijkste beleidsmakers in de EU wordt beschouwd als ‘zeer invloedrijk’. Hoewel de meest invloedrijke media (Politico, The Economist en de Financial Times) meer dan 70 procent scoorden is The Parliament toch een belangrijke schakel in het netwerk van opiniemakers in de EU.

Lobbyisten op het podium

De recente paneldiscussie die The Parliament organiseerde gaf een podium aan verschillende gastsprekers van lobbyorganisaties. Tim Andrews van de Tholos Foundation pleitte bijvoorbeeld voor het wegnemen van restricties op rookvrije alternatieven als snus, e-sigaretten en nicotinezakjes, omdat deze producten mensen zouden helpen om te stoppen met roken. Andrews verwees daarbij naar Zweden, dat zeer lage rookcijfers zou hebben bereikt door deze producten te promoten. In werkelijkheid komen deze lage cijfers juist door tientallen jaren effectief overheidsbeleid. Andere bekende gezichten waren Peter Beckett van Clearing the Air, Michael Landl van de World Vapers’ Alliance en de conservatieve Zweedse politicus Johan Nissinen.

Verschillende frontorganisaties

De Tholos Foundation wordt gefinancierd door Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris USA en een aantal andere tabaksfabrikanten. De Tholos Foundation is ook lid van Americans for Tax Reform, een lobbyorganisatie die “principieel tegen alle belastingverhogingen” is en dus ook tegen accijnzen op tabak of e-sigaretten, die veruit het meest effectieve instrument zijn om rookgedrag te verminderen. Americans for Tax Reform werd in 2018 zelf ook gefinancierd door Altria.

Beckett van Clearing the Air heeft na tien jaar werkervaring voor de e-sigaretindustrie Clearing the Air opgezet om andere organisaties te helpen lobbyen voor alternatieve nicotineproducten. Hij had de leiding over de campagne van de e-sigaretindustrie tijdens de vorige herziening van de EU Tabaksproductenrichtlijn in 2013.

Nissinen, Europarlementariër en tabaksvriend

De World Vapers’ Alliance (WVA) is een jonge Amerikaanse lobbyorganisatie die in 2020 is opgezet en wordt gefinancierd door het Consumer Choice Center (CCC), dat weer betalingen van de tabaksindustrie ontvangt. Uit onderzoek van de Daily Beast bleek dat de WVA ook zelf direct wordt gefinancierd door British American Tobacco (BAT).

De Zweedse Europarlementariër Johan Nissinen (Zweedse Democraten, ECR) is een terugkerende gast op bijeenkomsten van The Parliament met de nicotinelobby. Nissinen had vorig jaar minstens acht ontmoetingen met Philip Morris International, BAT, e-sigaretproducent REXL, Nordic Nicotine Pouches Alliance, WVA en de Zweedse Vereniging van Snusfabrikanten over zowel de Tabaksproductenrichtlijn als de herziening van de Tabaksaccijnzenrichtlijn.

Ook Euractiv biedt lobby ruimte

The Parliament is niet de enige Europese publicatie waar de tabakslobby een ingang heeft gevonden om Europese politici en beleidsmakers te bereiken. De Europese politieke nieuwssite Euractiv plaatst al langer door de tabaksindustrie gesponsorde inhoud, en daar lijkt geen verandering in gekomen sinds oud-NRC-hoofdredacteur René Moerland er de uitgever van werd.

tags:  FCTC-verdrag | accijnsverhoging | BAT | PMI | harm reduction | antitabakslobby | Euractiv | EU | tabaksproductenrichtlijn | tabakslobby