line
frankrijk mag wegwerpvapes verbieden van europese commissie-1

Frankrijk mag wegwerp-vapes verbieden van Europese Commissie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 04 oktober 2024

De Franse overheid werkt sinds 2023 aan een verbod op wegwerp-vapes, die slecht voor het milieu zijn en populair onder jongeren. De Europese Commissie heeft Frankrijk toestemming gegeven voor zo’n verbod. Verder in Kort buitenlands nieuws: Australië: Vape alleen bij apotheek, maar zonder recept / Nieuw-Zeeland: kinderslot op vape en smeltsigaret / Rusland onteigent Nederlandse holding Megapolis / FDA verplicht afschrikwekkende plaatjes / Flinke accijnsverhoging in Ierland.

Door de webredactie

De Europese Commissie heeft na zes maanden overleg bekendgemaakt dat Frankrijk wegwerp-vapes mag verbieden. De Franse overheid begon in 2023 met het plan om wegwerp-vapes van de markt te houden en stelde er wetgeving voor op, die in 2024 door de Senaat werd goedgekeurd. De Europese toestemming was nodig om een uitzondering te krijgen op de Europese wet- en regelgeving voor tabaksproducten en aanverwante rookwaren. Met een verbod wil Frankrijk voorkomen dat jongeren met vapes gaan experimenteren. Ook wil het de belasting van wergwerp-vapes op het milieu verkleinen, ze zijn van plastic en belanden vaak op straat. Frankrijk voegt zich nu bij België, waar per 1 januari 2025 ook zo’n verbod ingaat. In beide landen zijn wegwerp-vapes met smaakjes nu nog legaal verkrijgbaar voor volwassenen. Het is nog niet duidelijk wanneer het Franse verbod in zal gaan.
Lees meer bij Connexion France

Australië: Vape alleen bij apotheek, maar zonder recept

In Australië is per 1 oktober nieuwe wetgeving van kracht geworden waardoor e-sigaretten bij apotheken voortaan zonder doktersvoorschrift gekocht kunnen worden. Volwassenen krijgen de e-sigaretten alleen mee na een ID-controle en een gesprek met een medewerker. Tegelijk mogen e-sigaretten alleen nog worden verkocht in standaardverpakkingen en uitsluitend in de smaken mint, menthol en tabak. Wegwerp-vapes zijn niet bij de apotheken te koop.

“De dagen van bubblegum-vapes omhuld door regenbogen en eenhoorns zijn over”, stelde minister Mark Butler van Volksgezondheid. “De cynische marketing naar onze kinderen is voorbij. De enige rechtmatige manier om vapes te kopen is via de apotheek.”

In Australië wordt al langere tijd een hevige strijd gevoerd tegen de illegale handel in vapes. De verkoop van nicotine-houdende e-sigaretten was al voorbehouden aan apotheken, die ze alleen op doktersvoorschrift mochten verstrekken. Vapes zonder nicotine konden nog wel door tabaks- en gemakszaken worden verkocht. Maar omdat langs die kanalen niettemin ook veel nicotine-vapes werden verkocht, ging de verkoop van alle e-sigaretten per 1 juli al naar de apotheken. Per 1 oktober kan dat dus ook zonder doktersvoorschrift, maar alleen na een gesprek waarin het product en de dosering en andere methodes om te stoppen met roken zijn besproken. Er kan alleen een voorraad voor een maand worden gekocht. Een cruciaal aspect van de nieuwe regels is volgens Butler dat de apothekers de instructie hebben om een “belangrijk gesprek te voeren over de gezondheidsgevaren van vapes.”

Illegale handel en productie van vapes en e-sigaretten kan worden bestraft met een gevangenisstraf tot 7 jaar en boetes tot 2 miljoen Australische dollar (1,24 miljoen euro).
Lees meer bij Daily Mail en op de website van de Australische overheid

Nieuw-Zeeland: kinderslot op vape en smeltsigaret

In Nieuw-Zeeland is op 1 oktober met een halfjaar vertraging wetgeving van kracht geworden waardoor e-sigaretten en verhitte-tabaksproducten (VTP) alleen nog verkocht mogen worden als ze verwisselbare batterijen en een kinderslot hebben. Undercover-verslaggevers van lokale media ontdekten meteen de volgende dag dat de verboden apparaatjes nog eenvoudig te koop waren.

Tegelijk met dit nieuws kwam naar buiten dat minister Casey Costello van Volksgezondheid en Douane, die al langer onder vuur ligt, in het kabinet heeft geprobeerd om de maatregel twee jaar uit te stellen. Dat is uiteindelijk een halfjaar geworden. Costello kwam eerder in opspraak omdat ze plotseling de accijns op VTP bleek te hebben gehalveerd, terwijl ze haar ambtenaren een document van de tabakslobby zou hebben gestuurd.
Lees meer bij 1news

Rusland onteigent Nederlandse holding Megapolis

Het Nederlandse moederbedrijf van sigarettendistributeur Megapolis, een brievenbusfirma in Den Haag, heeft zijn zakelijke rechten verloren. Dat heeft een Russische rechtbank althans besloten. Dat kan grote gevolgen hebben voor de aandeelhouders: Japan Tobacco International, Philip Morris en de Russische wapenhandelaar en miljardair Igor Kesaev. Laatstgenoemde staat sinds de oorlog in Oekraïne op de Europese sanctielijst, wegens betrokkenheid bij wapenleveringen aan Rusland.

Megapolis is een miljardenbedrijf en distribueert allerlei zaken, waaronder sigaretten in Rusland. De Russische activiteiten zijn in juni op een speciale lijst van ‘economisch significante activiteiten’ gezet. Daardoor kon de Russische overheid het bedrijf onteigenen. Het Nederlandse moederbedrijf verliest niet alleen het stemrecht en het recht op winstuitkeringen uit de Russische dochter, maar ook de aandelen zelf. Die zouden opnieuw aan de aandeelhouders gedistribueerd worden, ware het niet dat er een Russische maatregel is dat dat niet hoeft als die aandeelhouders uit landen komen die als vijandig worden gezien. De meeste westerse landen vallen daaronder.

Met de onteigeningsactie lijkt Rusland het bedrijf van Kesaev veilig te willen stellen van Europese sancties.
Lees meer bij de NOS

FDA verplicht afschrikwekkende plaatjes

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kondigde aan in december 2025 te gaan handhaven op afschrikwekkende afbeeldingen op sigarettenverpakkingen. De handhaving zou oorspronkelijk al in juni 2021 ter hand worden genomen, maar een rechtbank oordeelde toen dat dat ongrondwettelijk was. In maart van dit jaar werd die uitspraak in hoger beroep tenietgedaan. Volgens Amerikaanse regels moet de industrie 15 maanden de tijd krijgen om de nieuwe maatregel in te voeren. De industrie geeft zich echter nog niet gewonnen en probeert bij het hooggerechtshof alsnog tegen te houden dat ze de regel moeten gaan toepassen.
Lees meer bij Troutman Pepper

Flinke accijnsverhoging in Ierland

Een pakje sigaretten is op 1 oktober plots een euro duurder geworden in Ierland. Een pakje kost daardoor nu 18,05 euro. Halverwege 2025 wordt de prijs van e-sigaretten ook flink verhoogd. The Irish Heart Foundation is blij met de accijnsverhoging omdat die helpt roken te ontmoedigen. Hoe duurder sigaretten zijn, hoe minder mensen, in het bijzonder jongeren, in de verleiding komen om ze aan te schaffen en ermee te experimenteren.
Lees meer bij The Journal

tags:  Europese Commissie | wegwerp-vapes | op recept | smeltsigaret | vape-verbod | Rusland | FDA | accijnsverhoging