line
ombudsman nieuw-zeeland bekijkt banden minister met tabakslobby-1

Ombudsman Nieuw-Zeeland bekijkt banden minister met tabakslobby

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 27 september 2024

De ombudsman van Nieuw-Zeeland onderzoekt de banden van minister Casey Costello met de tabaksindustrie. De minister beweerde dat nicotine niet schadelijker is dan cafeïne. Verder in Kort buitenlands nieuws: Boetes voor vape-verkoop bij Ierse evenementen met kinderen / Tabakslobby probeert Indonesische regelgeving tegen te houden / Amerikaanse rokers zijn ongelukkiger dan niet-rokers / Drie plaatsen in Massachusetts willen rookvrije generatie / Verkoopvergunning tabak ingevoerd op Cook Eilanden.

Door de webredactie

De Nieuw-Zeelandse ombudsman is een onderzoek gestart naar de handelswijze van Casey Costello, de Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid. Zij ligt onder vuur omdat ze een document aan haar ambtenaren heeft gegeven waarin staat dat nicotine net zo slecht voor de gezondheid is als cafeïne. Het document was bedoeld om beleid op te maken. Nicotine is echter veel slechter voor de gezondheid. Ook stonden er argumenten in het document die overeenkomen met lobbyteksten van de nicotine-industrie. Twee voormalige topmedewerkers van Costello’s partij, New Zealand First, werken nu bij Philip Morris. Radio New Zealand legde eerder de hand op een interne lobbystrategie van Philip Morris die na de benoeming van Costello succesvol is gebleken: zij verlaagde de accijns op verhitte tabak, nadat de conservatieve regering ook al het generatiegebonden tabaksverbod had teruggedraaid. Costello ontkent echter dat ze contact houdt met de industrie.
Lees meer bij RNZ

Boetes voor vapeverkoop bij Ierse evenementen met kinderen

Verkopers van vapes en andere tabaks- en nicotineproducten tijdens evenementen die gericht zijn op kinderen, of waar het publiek voor de meerderheid uit minderjarigen bestaat, kunnen in Ierland voortaan beboet worden. Zij die betrapt worden moeten ter plekke 2.000 euro betalen. De maatregel hoort bij nieuw beleid om het vape-gebruik onder jongeren terug te dringen. In maart maakte de minister van Volksgezondheid bekend welke maatregelen ingevoerd zouden worden en die zijn 23 september in werking getreden.
Lees meer bij The Irish Times

Tabakslobby probeert Indonesische regelgeving tegen te houden

Roken is in Indonesië een groot probleem. Een derde van alle volwassenen rookt. Onder mannen is dat tweederde, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. De overheid probeert met nieuwe regelgeving dat aantal naar beneden te brengen. In juli zijn er strengere reclameregels ingegaan, zo mag er niet meer voor nicotineproducten geadverteerd worden rond scholen. Maar de handhaving op de regelgeving is minimaal. Ook probeert de tabakslobby regelgeving tegen te houden. De industrie heeft veel invloed op de overheid, door te stellen dat de maatregelen slecht voor de economie zijn. De tabaksteelt is groot in Indonesië en volgens de industrie zullen antirookmaatregelen een grote financiële strop voor de tabaksboeren betekenen. Wat niet gezegd wordt, is dat tabaksteelt enorm uitputtend is voor de bodem en dat het op de lange termijn niet vol te houden is. Tabaksboeren zijn er dus meer bij gebaat om andere gewassen te telen.
Lees meer bij Generation sans tabac

Amerikaanse rokers zijn ongelukkiger dan niet-rokers

Uit onderzoek van The Guardian Life Insurance Company of America onder werkende Amerikanen, blijkt dat zij die roken niet alleen grotere schade aan hun gezondheid ondervinden, hun mentale welzijn heeft er ook onder te lijden. Volgens het onderzoek zegt 36 procent van de rokers gelukkig te zijn, versus 42 procent van de niet-rokers. Ook zegt 63 procent van de rokers dat roken een negatieve impact op hun financiële situatie heeft. 70 procent van de rokers zegt te willen stoppen, maar heeft daar om verschillende redenen veel moeite mee.
Lees meer bij PR Newswire

Drie plaatsen in Massachusetts willen rookvrije generatie

De gemeenteraden van Northampton, Lexington en Medford in de Amerikaanse staat Massachusetts willen een rookvrije generatie creëren door een leeftijdsgebonden tabaksverbod in te voeren. Aan iedereen die na 1 januari 2004 is geboren zouden in deze gemeenten geen tabaksproducten meer verkocht mogen worden. Tabakslobbyisten zijn al tegen de maatregel in het geweer gekomen. Ook de plaatselijke tabaksverkopers zijn tegen het verbod. Zij claimen dat het tegen de vrije keuze van inwoners ingaat. Maar een verslaving neemt de mogelijkheid tot vrij kiezen juist weg.
Lees meer bij Western Mass News en Generation sans tabac

Verkoopvergunning tabak ingevoerd op Cook Eilanden

Op de Cook Eilanden moeten tabaksverkopers voortaan een vergunning van de overheid hebben om tabaksproducten in de schappen te hebben liggen. Er zijn 42 winkels goedgekeurd om tabak te verkopen op de eilanden. Ook is de tabaksleeftijd verhoogd van 18 naar 21 jaar. De maatregelen zijn genomen om roken te ontmoedigen.
Lees meer bij Cook Islands News

tags:  vergunningstelsel | rookvrije generatie | stoppen met roken | tabaksregelgeving | vape-verbod | boete | tabakslobby