line
jeffrey wigand krijgt grote klokkenluiderprijs om tabaksonthullingen-1

Dr. Jeffrey Wigand krijgt grote klokkenluiderprijs om tabaksonthullingen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 26 juli 2024

De Amerikaanse klokkenluider Jeffrey Wigand, die in de jaren 90 onthulde dat zijn werkgever fraudeerde en manipuleerde, krijgt een belangrijke prijs. Verder in Kort buitenlands nieuws: JTI investeert in tabaksfabriek in Marokko / Rusland probeert Megapolis Group in handen te krijgen / Oekraïne voert verbod op vape-smaakjes in / Aantal Britse vapers in tien jaar verachtvoudigd / Amerikaanse FDA keurt Vuse met tabakssmaak goed / Roemenië verscherpt verbod op tabaksreclame.

Door de webredactie

De allereerste Amerikaanse National Whistleblower Center Lifetime Achievement Award zal worden uitgereikt aan biochemicus dr. Jeffrey Wigand, een grote steunpilaar van en inspirator voor Rookpreventie Jeugd. Wigand werd in 1996 wereldberoemd toen hij in een interview met 60 Minutes de tactiek en strategie van zijn werkgever Brown and Williamson bekendmaakte. De tabaksfabrikant verdoezelde de waarheid en manipuleerde onderzoek. Wigand klapte uit de school over hoe de receptuur van sigaretten zo werd aangepast dat ze extreem verslavend zijn geworden. Zijn heldhaftige onthullingen zijn verfilmd in de film The Insider. Volgens het Whistleblower Center heeft Wigand met zijn onthullingen de levens van miljoenen mensen gered en is hij een groot voorbeeld van de kracht die een klokkenluider kan hebben. In 2016 was Wigand in Nederland om Rookpreventie Jeugd en advocaat Bénédicte Ficq advies te geven voor de aangifte tegen de tabaksindustrie. Wigand liet toen zien hoe gaatjes in de filters van sigaretten worden gebruikt om de metingen van gifuitstoot te beïnvloeden.
Lees meer bij whistleblowers.org

JTI investeert in tabaksfabriek in Marokko

Japan Tobacco International (JTI) heeft bijna een miljard dirham (omgerekend ruim 87 miljoen euro) geïnvesteerd in de opening van een nieuwe fabriek in Tetouan Park te Tanger en wil daarmee zijn sigarettenproductie in Marokko en Afrika uitbreiden. “Deze nieuwe fabriek demonstreert onze inzet voor de economische en sociale ontwikkeling van Marokko”, zei de algemeen directeur van JTI Noord- en West-Afrika, José Luis Amador, bij de openingsceremonie. Hij merkte ook op dat de steun van de autoriteiten, zowel centraal als regionaal, bij heeft gedragen aan deze fabrieksopening. Zo blijkt dat JTI zijn geld gebruikt om een wit voetje bij de Marokkaanse overheid te halen, om daarmee mogelijk antirookmaatregelen te vertragen of tegen te houden. Marokko heeft in 2004 het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie ondertekend, waarmee het juist de intentie heeft uitgesproken om de industrie op afstand te houden. Het verdrag is alleen (nog) niet geratificeerd.
Lees meer bij Infomediaire

Rusland probeert Megapolis Group in handen te krijgen

Het Russische ministerie van Industrie en Handel heeft een rechtszaak aangespannen tegen tabaksdistributeur Megapolis Distribution B.V., de Nederlandse eigenaar van de Megapolis Group. Dat bedrijf staat op de lijst van bedrijven met een groot economisch belang en de rechtszaak is een gebruikelijke manier van de Russische overheid om buitenlandse eigenaren van een voor Rusland belangrijk bedrijf, hun rechten te ontnemen. Eerder was bekend geworden dat Megapolis een samenwerking is van Philip Morris en Japan Tobacco International met de Russische wapenfabrikant en miljardair Igor Kesajev. Deze Kesajev staat sinds de oorlog in Oekraïne op de Europese en Britse sanctielijst, omdat hij betrokken is (geweest) bij wapenleveranties aan het Russische leger.
Lees meer bij Interfax

Oekraïne voert verbod op vape-smaakjes in

Oekraïne heeft een wet ingevoerd waarmee er geen e-sigaretten met smaakjes meer verkocht mogen worden. Ook moeten tabaksverpakkingen ten minste voor 65 procent bedekt zijn met gezondheidswaarschuwingen. Met het invoeren van de maatregelen wil Oekraïne voldoen aan de Europese wet- en regelgeving voor tabaksproducten. In 2023 gebruikte 27,4 procent van de Oekraïners tabaksproducten en de maatregelen moeten ervoor zorgen dat dat aantal gaat afnemen.
Lees meer bij Génération sans tabac

Aantal Britse vapers in tien jaar verachtvoudigd

In tien jaar tijd is het aantal Britse vapers verachtvoudigd. Een op de tien volwassenen gebruikt nu een e-sigaret. Ook blijkt dat een op de zes 18-jarigen die regelmatig vapet nooit eerder gerookt heeft. Zij zijn dus met nicotine begonnen door de vape en daardoor verslaafd geraakt. Deze conclusies komen voort uit een onderzoek van het University College London onder 180.000 volwassenen. Gezondheidsexperts vinden dat de overheid moet optreden tegen de vape-epidemie onder jongeren.
Lees meer bij The Daily Mail

Amerikaanse FDA keurt Vuse met tabakssmaak goed

Tabaksfabrikant R.J. Reynolds mag e-sigaret Vuse van de Amerikaanse Food and Drug Administration op de markt brengen. Dat geldt alleen voor de e-sigaretten met tabakssmaak en niet voor die met mentholsmaak, waar Reynolds ook toestemming voor had gevraagd. De FDA vindt dat e-sigaretten met tabakssmaak weinig aantrekkingskracht op jongeren hebben. Ook heeft de FDA strenge marketingrestricties opgelegd voor Vuse, zodat er geen reclames komen die gericht zijn op jongeren. Concurrent Altria mocht onlangs wél de mentholvariant van Njoy gaan verkopen van de FDA.
Lees meer bij Health Day

Roemenië verscherpt verbod op tabaksreclame

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft zijn handtekening gezet onder een verscherping van het verbod op tabaksreclame. Er mag geen reclame meer gemaakt worden voor alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten, heat-not-burns en nicotinezakjes. Er mag niet meer op radio en tv voor geadverteerd worden en ook mag er binnen een straal van 200 meter van scholen en gezondheidszorginstellingen geen reclamemateriaal meer vertoond worden.
Lees meer bij Xinhua

tags:  klokkenluider | Jeffrey Wigand | JTI | Oekraïne | Rusland | smaakjesverbod | vape-hype | mentholverbod | tabaksreclame