line
philip morris verkoopt vectura voor een schijntje-1

Philip Morris verkoopt Vectura voor een schijntje

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 20 september 2024

Tabaksfabrikant Philip Morris heeft farmaceutisch bedrijf Vectura voor een fractie van de aankoopprijs doorverkocht aan een dochterbedrijf van Koch Industries. Verder in Kort buitenlands nieuws: EU Commissie wil rookverboden uitbreiden / Kankercongres afgelast om sponsoring PMI / Vape-detectors op scholen VS betaald uit Juul-schikking / Studenten die vapen hebben meer cognitieve problemen / Aantal onbemande vape-winkels verviervoudigd in Seoul.

Door de webredactie

Drie jaar na de aankoop ervan verkoopt Philip Morris International (PMI) het Britse farmaceutische bedrijf Vectura weer. Destijds legde het zo’n 1,3 miljard euro neer voor de producent van inhalatiemedicijnen. Nu doet het Vectura van de hand voor 198 miljoen dollar (omgerekend 170 miljoen euro).

“De markt voor inhalatietherapieën is groot en groeit snel, met een aanzienlijk potentieel voor uitbreiding naar nieuwe toepassingsgebieden”, zei Jacek Olczak, CEO van Philip Morris International (PMI), in 2021 over de aankoop van de Vectura Group. PMI wilde met de aankoop van farmaceutische bedrijven, uitbreiden naar een ‘welzijns- en gezondheids’-bedrijf. Het doel was ook om in 2025 een miljard dollar aan inkomsten uit deze bedrijfstak te hebben gehaald. Gezondheidsorganisaties en -experts van over de hele wereld riepen op tot een boycot van Vectura vanwege de hypocrisie van Philip Morris, die mensen eerst ziek maakt met zeer verslavende tabaksproducten om vervolgens nog eens aan hen te kunnen verdienen door medicijnen aan te bieden.

PMI verkoopt Vectura nu aan Molex, dat het bedrijf onderbrengt bij dochterbedrijf Philips Medisize. Olczak stelt dat PMI nog steeds door wil gaan met het innoveren van inhalatiemedicijnen, maar dat Vectura beter past bij Philips Medisize. Zo zou Vectura ook vrijkomen van “de onredelijke belasting van externe beperkingen en kritiek die met het eigendom ervan waren ontstaan”, aldus de CEO.

Het geringe bedrag waarvoor Vectura nu verkocht wordt, doet iets anders vermoeden. Molex is een dochteronderneming van olie- en chemieconcern Koch Industries, dat banden heeft met de tabaksindustrie. Zo bleek uit onderzoek van lobbywaakhond Corporate Europe Observatory dat Koch Industries indirect de Amerikaanse lobbyorganisatie Consumer Choice Center (CCC) financiert. CCC lobbyt in de VS en in Europa tegen tabaksregulering en is de oprichter van de World Vapers’ Alliance, die lobbyt voor e-sigaretten en tegen beperkingen daarvan. Het is onduidelijk of PMI via deze omweg nog altijd toegang tot Vectura zal houden. Nicotinevernevelaars zouden wel eens de volgende stap van de tabaksindustrie kunnen worden.
Lees meer bij Reuters

EU Commissie wil rookverboden uitbreiden

Op 17 september heeft de Europese Commissie een nieuw plan gepresenteerd om roken verder terug te dringen en de komst van een Rookvrije Generatie te bespoedigen. Zo moeten er in heel Europa strengere en duidelijke rookverboden gaan gelden in openbare ruimtes. Daar moeten ook alternatieve tabaksproducten onder gaan vallen, ook als ze geen nicotine bevatten. Het gaat onder meer om rookverboden in restaurants, bars, cafés, stations, bushaltes, vliegvelden, ziekenhuizen en andere zorginstellingen, speeltuinen, pretparken, zwembaden, dierentuinen, scholen en ook universiteiten. Ook zou er niet gerookt moeten worden op daken, balkons en terrassen.

“Veel varianten van kanker en andere ziekten kunnen volledig voorkomen worden als we simpele aanpassingen in onze levensstijl en onze leefomgeving maken”, schrijft Stella Kyriakides, de Commissaris van Volksgezondheid. De nieuwe regels moeten mensen beschermen tegen de schadelijke effecten van meeroken en rokers aanmoedigen om te stoppen. Lidstaten zijn niet verplicht de maatregelen in te voeren, maar worden wel sterk geadviseerd en aangemoedigd dat te doen. De nieuwe maatregelen horen bij het Beating Cancer Plan, dat het aantal gevallen van kanker in de Europese Unie moet terugdringen door onder meer een rookvrije generatie in 2040 te bewerkstelligen.
Lees meer bij Euronews en bekijk het plan op ec.europa.eu

Kankercongres afgelast om sponsoring PMI

De tiende jaarlijkse conferentie World Cancer Series: Europe eind september in Brussel is afgelast na kritiek op de sponsorrelatie van organisator Economist Impact met Philip Morris International. De Union for International Cancer Control (UICC) in Genève had Economist Impact, een evenementenorganisatie die is gelinkt aan het opinieblad The Economist, gevraagd de banden te verbreken. Nadat het bestuur dit had geweigerd, besloten verschillende organisaties, waaronder het Nederlandse Inspire2Live, om zich terug te trekken. “Het spijt ons zeer te horen dat Economist Impact met onafhankelijkheid zo hoog in het vaandel, samenwerkt met de dodelijkste industrie in de wereld”, schreef Peter Kapitein van Inspire2Live. Economist Impact stelt geen sponsoring van de tabaksindustrie te accepteren voor zijn gezondheidsevenementen, maar besloot vanwege de kritiek het kankercongres af te gelasten.
Zie Economist Impact

Vape-detectors op scholen VS betaald uit Juul-schikking

Het aantal vapende jongeren in de VS daalt, onder meer doordat scholen vape-detectors op toiletten zijn gaan installeren. Verschillende schooldistricten doen dat met geld uit een schikking die e-sigaretfabrikant Juul met Amerikaanse staten heeft getroffen. Met de schikking is 1,7 miljard dollar (omgerekend ruim 1,5 miljard euro) gemoeid. Het geld wordt zo ingezet om het aantal vapende jongeren te verminderen. Scholieren die betrapt worden, kunnen van school gestuurd worden.
Lees meer bij NPR

Studenten die vapen hebben meer cognitieve problemen

Studenten die vapen hebben vaker last van een lagere cognitieve functie van hun hersenen. Bij zwaarder vape-gebruik, is die functie nog lager. Dat blijkt uit onderzoek van twee universiteiten in het Ecuadoriaanse Guayaquil onder 405 studenten in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Neurological Association (ANA). Uit het onderzoek bleek ook dat studenten die vroeger rookten en waren overgestapt op vapes, veel vaker de vape gebruikten dan dat ze traditionele sigaretten gerookt hadden. Zij die 10 tot 20 trekjes per dag namen scoorden 9,2 procent lager op een cognitieve test dan niet-vapers. Zij die meer dan 20 trekjes per dag namen, scoorden 13,7 procent lager.
Lees meer bij Scienceblog

Aantal onbemande vape-winkels verviervoudigd in Seoul

In zes maanden tijd is het aantal onbemande vape-winkels in Seoul verviervoudigd. Aan het begin van het jaar waren er 11 en nu zijn dat er 44. In de winkels kunnen klanten vapes kopen zonder tussenkomst van een winkelbediende. De controle op leeftijd is daarmee slecht, waardoor het makkelijk is voor minderjarigen om aan vapes te komen. Op sommige plekken werden bijvoorbeeld verlopen ID-kaarten geaccepteerd. Vapen is een groot probleem onder Koreaanse jongeren. 32 procent van de jongeren begon met vapen tussen 2019 en 2023. Van hen gebruikt 1 op de 6 ook traditionele sigaretten.
Lees meer bij Maeil Business Newspaper

tags:  inhaler | Vectura | Europese Commissie | PMI | sponsoring | Juul | vape-hype | leeftijdscontrole | vape-automaat