line
een miljoen jonge britten experimenteerden dit jaar met vapen-1

Een miljoen jonge Britten experimenteerde dit jaar met vapen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 09 augustus 2024

Achttien procent van de Britse jongeren tussen de 11 en 17 jaar heeft in 2024 geëxperimenteerd met vapes, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Verder in Kort buitenlands nieuws: Klimaatverandering kan groene tabaksziekte bespoedigen / Turkije beboet tabaksfabrikant wegens belastingontduiking / Tabakswinst Japan Tobacco International stijgt flink / Amerikaanse FDA laat ook Vuse toe tot de markt / Jongeren in Nebraska gebruiken minder tabak / ER-bezoek voor vape-complicaties Virginia verdubbeld.

Door de webredactie

Het jaar is nog maar halverwege en nu al heeft bijna een miljoen jonge Britten dit jaar geëxperimenteerd met vapen. Dat blijkt uit onderzoek van Action on Smoking and Health en YouGov. Het gaat om 18 procent van de 11-17-jarigen: zo’n 980.000 jongeren. Volgens gezondheidsexperts is dat een extra reden voor de overheid om nieuwe antirookwetgeving door te voeren die ook de regels voor vapes aanscherpt. De nieuwe regering, onder aanvoering van de Labourpartij, zei al voornemens te zijn om de door de vorige regering geïnitieerde Tobacco and Vapes Bill op te pakken. Ondertussen probeert een aantal gemeenten zelf actie te ondernemen om vapen onder jongeren tegen te gaan. In Plymouth is bijvoorbeeld een campagne gestart die jongeren de gevaren van vapen bij moet brengen.
Lees meer bij The Standard

Klimaatverandering kan groene tabaksziekte bespoedigen

Het stijgen van de temperatuur op aarde en de bijbehorende gevolgen voor het klimaat zorgen voor onverwachte bijwerkingen. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature blijkt dat hogere temperaturen ervoor zorgen dat degenen die tabaksbladeren oogsten, sneller nicotine via de huid opnemen. Dat kan het aantal gevallen van nicotinevergiftiging, de ‘groene tabaksziekte’ genaamd, bespoedigen. Vooral kinderen die tabaksbladeren moeten verwerken lopen daar een groot risico op.
Lees meer in Nature

Turkije beboet tabaksfabrikant wegens belastingontduiking

Na een audit van de Turkse overheid heeft een tabaksfabrikant (waarvan de naam niet is gedeeld) een boete van 6 miljard Turkse lira (160 miljoen euro) gekregen. De Turkse overheid vindt dat de grootste verdieners meer belasting moeten betalen en is extra scherp op hun belastingaangiftes. Uit de audit bleek dat de tabaksfabrikant bij de aangifte een aantal zaken achterwege had gelaten.
Lees meer bij Hurryjet Daily

Tabakswinst Japan Tobacco International stijgt flink

De winst van Japan Tobacco International (JTI) op tabaksproducten is de eerste helft van dit jaar met 7,1 procent gestegen. Dat heeft te maken met prijsstijgingen en een groeiend marktaandeel. JTI denkt dat de winst in het tweede gedeelte van het jaar nog eens 5 procent zal toenemen. De winst van JTI laat zien dat tabaksfabrikanten nog altijd enorme winsten behalen aan de verkoop van sigaretten, ook al doen zij het voorkomen alsof ze daarvan af zouden willen om een rookvrije toekomst te creëren. JTI zegt alternatieve tabaksproducten te hebben ontwikkeld om eventueel teruglopende sigarettenverkoop op te kunnen vangen met de verkoop van andersoortige tabaksproducten.
Lees meer bij Daily Mail

Amerikaanse FDA laat ook Vuse toe tot de markt

Nadat eerder bekend werd dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het e-sigaretmerk NJOY, een merk van Altria, goedkeurde voor de Amerikaanse markt, heeft de FDA dat nu ook voor 33 andere producten gedaan. Een daarvan is Vuse van R.J. Reynolds (onderdeel van British American Tobacco). Het gaat wel alleen om vapes met een tabakssmaak, zodat jongeren niet in de verleiding komen om ermee te experimenteren, stelt de FDA.
Lees meer bij FDA

Jongeren in Nebraska gebruiken minder tabak

Uit een nieuw onderzoek onder jongeren in de Amerikaanse staat Nebraska, blijkt dat het aantal jongeren dat met traditionele tabaksproducten experimenteert, is afgenomen. In 2023 zei 10,8 procent van de jongeren traditionele sigaretten te hebben geprobeerd, 1,9 procent rookte in de afgelopen 30 dagen (ten tijde van het onderzoek). Dat zijn de laagste rookcijfers ooit gemeten in Nebraska. Ook het aantal jongeren dat vapes gebruikt is afgenomen. Het gaat om 1,9 procent, een afname van bijna de helft sinds 2021.
Lees meer bij IWF

ER-bezoek Virginia voor vape-complicaties verdubbeld

In de Amerikaanse staat Virginia is het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp als gevolg van e-sigaretgebruik tussen 2020 en 2023 meer dan verdubbeld: van 23.630 naar 49.356. Dat betekent dat de gezondheid van mensen veel vaker acuut in de problemen is gekomen door het gebruik van vapes. Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp ten gevolge van traditioneel tabaksgebruik daalde in die periode met 130.000.
Lees meer bij Wavy

tags:  klimaatverandering | vape-doden | FDA | winstmarges | belastingontduiking | kinderarbeid | tabaksziekte | vape-hype