line
premier starmer zet brits plan voor tabaksvrije generatie door-1

Premier Starmer zet Brits plan voor tabaksvrije generatie door

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 19 juli 2024

De Britse premier Starmer zet het wetsvoorstel van zijn voorganger Sunak voor een tabaksvrije generatie door: er mogen aan niemand die na 1 januari 2009 is geboren nog tabaksproducten worden verkocht. Verder in Kort buitenlands nieuws: Gezondheidsexperts willen IQOS in de VS tegenhouden / Philip Morris opent nieuwe nicotinezakjesfabriek in VS / Protest tegen Filipijnse overheid die tabaksgeld aanneemt / 25 Afrikaanse landen vragen Pakistan geen ‘kindersigaretten’ te exporteren / ‘Antirookmaatregelen in Ghana noodzakelijk om WHO-doel te halen’.

Door de webredactie

De teleurstelling was groot toen voormalig premier Rishi Sunak bekendmaakte dat zijn plan om een tabaksvrije generatie in te stellen in de ijskast gezet zou worden. Het plan kon destijds al op brede steun van meerdere politieke partijen rekenen, maar Sunak had te weinig tijd om het wetsvoorstel door de Kamer te loodsen voordat er nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden (later bleek de tabakslobby ook een vinger in de pap te hebben gehad). Nu Labour de verkiezingen heeft gewonnen, heeft premier Starmer bekendgemaakt dat de Wet tabaksvrije generatie er alsnog gaat komen. Dat betekent dat als de wet er eenmaal is, er aan niemand die na 1 januari 2009 is geboren nog tabak verkocht mag worden. Roken zal zo uit de samenleving verdwijnen. Met het wetsvoorstel worden ook nieuwe maatregelen genomen om vapen onder jongeren terug te dringen en komen er restricties op het uiterlijk van nicotineproducten. Maar over een verbod op wegwerp-vapes, ook een voorstel van Sunak waar Labour zich achter had geschaard, werd in de King’s Speech bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar volgens Politico niet meer gerept.
Lees meer bij The Standard

Gezondheidsexperts willen IQOS in VS tegenhouden

Amerikaanse gezondheidsexperts hebben de Food and Drug Administration (FDA) opgeroepen om de lancering van Philip Morris’ verhitte-tabaksproduct IQOS tegen te houden. Philip Morris heeft groen licht van de FDA nodig om zijn alternatieve tabaksproduct op de markt te kunnen brengen. Volgens de gezondheidsexperts heeft Philip Morris eerdere goedkeuring van de FDA gebruikt om onware claims over zijn producten te verspreiden. De fabrikant claimt dat het product minder schadelijk voor de gezondheid is en bijdraagt aan een rookvrije toekomst. In werkelijkheid is ook verhitte tabak schadelijk voor de gezondheid, zo stelde het RIVM in 2018 al vast. Recent bracht een klokkenluider in Japan documenten van PMI naar buiten, waaruit blijkt dat de fabrikant intern niet tot de conclusie komt dat verhitte tabak minder schadelijk zou zijn dan traditionele sigaretten. Tegelijk worden wetenschappers betaald om het tegendeel te beweren. Verhitte tabak is simpelweg een nieuwe strategie om mensen verslaafd aan de nicotine te krijgen of te houden.
Lees meer bij Reuters

Philip Morris opent nieuwe nicotinezakjesfabriek in VS

Onlangs maakte Philip Morris nog bekend dat het Zyn, zijn merk nicotinezakjes, van de Amerikaanse markt zou halen. Aanleiding was een gerechtelijk bevel waaruit bleek dat de tabaksfabrikant geen rekening had gehouden met het verbod op smaakjes in het product. Maar inmiddels lijkt Philip Morris de verslavende nicotinezakjes zo snel mogelijk weer op de Amerikaanse markt te willen brengen en daar zelfs uit te gaan breiden. De tabaksfabrikant investeert 600 miljoen dollar (omgerekend bijna 550 miljoen euro) in een fabriek in Colorado, om naar eigen zeggen aan de vraag naar Zyn te kunnen blijven voldoen. De fabriek moet in 2025 gaan draaien.
Lees meer bij Reuters

Protest tegen Filipijnse overheid die tabaksgeld aanneemt

Het Filipijnse ministerie van Justitie heeft onlangs bepaald dat andere lagen van de overheid donaties van de tabaksindustrie kunnen blijven aannemen. In een open brief aan de regering vragen gezondheidsexperts aan de overheid om juist niet met de industrie in zee te gaan: door geld aan te nemen, helpen overheidsinstellingen de industrie haar dodelijke praktijken wit te wassen. De tabaksindustrie hoopt met donaties ambtenaren en politici voor zich te winnen, zodat die geen nieuwe antirookmaatregelen voorstellen of ze minder snel en strikt door zullen voeren.
Lees meer bij The Inquirer

25 Afrikaanse landen vragen Pakistan geen ‘kindersigaretten’ te exporteren

Gezondheidsorganisaties van 25 Afrikaanse landen hebben Pakistan opgeroepen om geen ‘kindersigaretten’ naar Soedan te exporteren. Eerder werd duidelijk dat British American Tobacco (BAT) in Pakistan aan het lobbyen was om sigarettenpakjes van 10 stuks naar Soedan te mogen exporteren, die vanwege het kleine aantal goedkoper en daarmee verleidelijker voor kinderen zijn. In zowel Pakistan als Soedan geldt een verbod op pakjes van 10 stuks. Toch hoopte BAT groen licht te krijgen en zo het door oorlog verscheurde Soedan te bevoorraden. Maar als het aan de gezondheidsorganisaties van Soedanese buurlanden ligt, dan houdt Pakistan dat tegen.
Lees meer bij The News

‘Antirookmaatregelen in Ghana noodzakelijk om WHO-doel te halen’

Delese Mimi Darko, de Chief Executive van de Ghanese Food and Drugs Authority, stelt dat het nodig is om antirookmaatregelen te nemen om de Sustainable Development Goals (SDGs) van de WHO te behalen. Zij heeft het in het bijzonder over doel 3.4: het met een derde terugdringen van het aantal sterfgevallen ten gevolge van niet-overdraagbare ziekten. Roken is de grootste veroorzaker van deze ziekten. Darko stelde voor om bijvoorbeeld accijnzen te verhogen om het aantal Ghanese rokers naar beneden te brengen en roken minder verleidelijk te maken. Daarmee zal de volksgezondheid verbeteren en het aantal sterfgevallen afnemen.
Lees meer bij Ghana News Agency

tags:  WHO | antirookbeleid | kinderen | tabakslobby | snus | PMI | FDA | IQOS | politiek | Wet Rookvrije Generatie