line
aantal britse kankerdiagnoses door tabak op hoogtepunt-1

Aantal Britse kankerdiagnoses door tabak op hoogtepunt

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 12 juli 2024

Ondanks een stevig tabaksontmoedigingsbeleid, is het aantal tabak-gerelateerde kankerdiagnoses in het VK nu op zijn hoogtepunt. Dat komt onder meer door de erfenis van een oudere rookcultuur. Verder in Kort buitenlands nieuws: Guernsey overweegt een rookverbod op stranden / België stelt uitstalverbod in / Groter risico mentale problemen bij gebruik cannabis en tabak / Hogere boete voor PMI Frankrijk om verboden reclame.

Door de webredactie

Hoewel het aantal rokers in het Verenigd Koninkrijk gestaag afneemt, blijkt het aantal diagnoses van tabak-gerelateerde kankers op een hoogtepunt te zijn. Elke dag worden er 160 mensen gediagnostiseerd met kanker die voortkomt uit tabaksgebruik. Die toename is te verklaren door drie dingen. In de eerste plaats is de medische kennis vooruitgegaan, waardoor er sneller en betere diagnoses gesteld kunnen worden. Ook is het aantal mensen dat naar de dokter gaat toegenomen. Ten slotte zijn deze aantallen de erfenis van jarenlang tabaksgebruik en een oude rookcultuur. Wie veel en lang heeft gerookt loopt nu kans op het ontwikkelen van kanker.

Om ervoor te zorgen dat het aantal diagnoses in de toekomst naar beneden zal gaan, moet er nu actie worden ondernomen om roken verder te ontmoedigen. Het zag er even naar uit dat het VK daartoe een leeftijdsgebonden tabaksverbod zou gaan instellen, zodat iedereen die na 1 januari 2009 geboren is nooit meer legaal aan tabak kan komen, maar dat plan sneuvelde voor de verkiezingen (ook onder druk van de tabakslobby). Labour steunde het plan wel, en nu Labour de verkiezingen heeft gewonnen zou het mogelijk weer op tafel kunnen komen.
Lees meer bij The Daily Mail

Guernsey overweegt een rookverbod op stranden

De inwoners van het eiland Guernsey hebben van de Health Improvement Commission de vraag voorgelegd gekregen hoe zij denken dat roken het beste ontmoedigd kan worden. Uit die publieksenquête is gebleken dat de eilanders vinden dat er rookverboden op stranden, in parken en in speeltuinen moeten komen. Guernsey wil dat het aantal rokers per 2028 met 10 procent is afgenomen. De nieuwe maatregelen moeten dat bewerkstelligen.
Lees meer bij de BBC

België stelt uitstalverbod in

Per april 2025 mogen Belgische winkeliers tabaksproducten niet meer zichtbaar uitstallen. Deze displayban (uitstalverbod) moet ervoor zorgen dat tabak minder zichtbaar wordt en daarmee minder verleidelijk zal zijn om aan te schaffen en mee te experimenteren. Het verbod geldt voor alle verkooppunten van tabak: van supermarkten tot benzinestations en kleine winkeliers. Winkeliers die zich niet aan het verbod houden, riskeren een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en een geldboete van 2.000 tot wel 800.000 euro.
Lees meer bij het Belgische ministerie van Volksgezondheid

Groter risico mentale problemen bij gebruik cannabis en tabak

Tieners die zowel cannabis als tabak gebruiken, lopen grotere risico’s op geestelijke problemen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Jama open network. Uit een enquête waar meer dan 50.000 mensen (waaronder meer dan 5.000 tieners) aan deelnamen, bleek dat 7,3 procent van de tieners tabak en 6,4 procent cannabis gebruikt (het gebruik van alternatieve tabaksproducten is niet meegenomen in het onderzoek). Bijna de helft van de tieners die zowel tabak als cannabis gebruikten, hadden last van mentale problemen, dat is meer dan het dubbele van niet-rokers.
Lees meer bij Medical News

Hogere boete voor PMI Frankrijk om verboden reclame

De Franse dochteronderneming van Philip Morris International is door het gerechtshof in Parijs veroordeeld tot een boete van in totaal 900.000 euro voor onrechtmatige promotie voor zijn verhitte-tabaksproduct IQOS. Twee ngo’s die de zaak aanspanden, het Comité national contre le tabagisme (CNCT) en Demain sera non-fumeur (DNF), krijgen 50.000 euro schadevergoeding. In het vonnis schijft het hof dat tussen mei 2017 en juli 2019 de website, affiches in tabaksverkooppunten en afspraken met een ‘productexpert’ een commerciële strategie vormden die het verbod op tabaksreclame probeerde te omzeilen door de communicatie te richten op het IQOS-apparaatje en niet op de tabaksticks die erin gaan. Omdat dit bewust is gedaan, achtte het hof de eerder door een rechtbank opgelegde boete van 75.000 euro onvoldoende. CNCT toonde zich ingenomen met de vaststelling dat er opzettelijk is geprobeerd de tabakswet te omzeilen.
Lees meer bij Zonebourse

tags:  reclameverbod | cannabis | displayban | kankerbestrijding | tabaksontmoediging | rookverbod | kanker | IQOS | PMI