line
navulbare pod vape als antwoord op verbod op wegwerp-vape-1

Navulbare pod-vape als antwoord op verbod op wegwerp-vape

maandag 26 augustus 2024

De nicotine-industrie is massaal aan het inzetten op een nieuwe vape-variant die oplaadbaar en navulbaar is. De vloeistofcartridges (pods) bevatten soms veel meer vloeistof dan de 2 ml die een wegwerp-vape mag bevatten. Met de pod-vapes bereidt de industrie zich voor op aanstaande verboden op wegwerp-vapes. 

Door de webredactie 

Philip Morris (PMI) heeft begin augustus een nieuwe hervulbare e-sigaret (pod-vape) gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, die net als andere pod-vapes ontglipt aan de aankomende verboden op wegwerp-vapes, omdat ze kunnen worden opgeladen en bijgevuld met cartridges (pods), meldt het Britse vakblad The Grocer. Andere tabaksbedrijven hebben vergelijkbare pod-vapes uitgebracht om toekomstige verboden te omzeilen. Met name jongeren zijn het doelwit van de marketing.

De pod-vape van PMI, genaamd Veev One, ziet eruit als een wegwerp-vape, maar kan worden bijgevuld met cartridges van 2 ml (20 mg nicotine per ml) die elk meer dan duizend trekjes bevatten. De afgelopen twaalf maanden heeft PMI hetzelfde gesloten pod-systeem al in Italië, België en Tsjechië uitgebracht, waar het in korte tijd de populairste e-sigaret op de markt werd. Sinds januari van dit jaar is de markt voor hervulbare e-sigaretten dan ook met 35 procent gestegen, volgens cijfers van NIQ die The Grocer aanhaalt.

Tabaksbedrijven zetten in op de pod-vape

Andere tabaksbedrijven volgen dezelfde strategie. Imperial Brands bracht een aantal weken geleden bijvoorbeeld een nieuwe pod-versie van zijn Blu Bar uit, die ook meer dan duizend trekjes per pod bevat. De marketingdirecteur van Imperial Brands, Yawer Rasool, geeft in een interview met The Grocer eerlijk toe dat de pod-vape is bedoeld om nieuwe winsten op te leveren in aanloop naar voorgestelde wetgeving tegen wegwerp-vapes. De Chinese fabrikant van wegwerp-vapes SKE zegt ook dat het bedrijf “continu de potentiële wetswijzigingen monitort en daarop anticipeert”, en zich dus “realiseerde dat het preventieve actie moest ondernemen.” De producten die hierdoor ontstaan gaan langer mee dan wegwerp-vapes en kunnen volgens The Grocer meer dan zes keer zoveel nicotine bevatten. British American Tobacco en Japan Tobacco International hebben ook pod-vapes in het assortiment.

Brits voorstel voor verbod op wegwerp-vapes

In januari van dit jaar heeft de toenmalige conservatieve regering van het Verenigd Koninkrijk aangekondigd dat wegwerp-vapes die niet kunnen worden bijgevuld of opgeladen, zouden worden verboden in het VK. De voornaamste reden was dat wegwerp-vapes grotendeels verantwoordelijk zijn voor de alarmerende toename in e-sigaretgebruik onder minderjarigen, naast het feit dat ze na gebruik vaak op straat of bij het restafval belanden. Volgens Action on Smoking & Health (ASH) is het gebruik van wegwerp-vapes onder 11- tot 17-jarigen de afgelopen twee jaar met bijna 900 procent gestegen, schrijft The Grocer. De nieuwe regering van premier Keir Starmer heeft inmiddels laten weten het wetsvoorstel door te zetten. In dat voorstel worden smaakjes ingeperkt die specifiek zijn gericht op kinderen en worden de verpakkingen minder aantrekkelijk gemaakt.

Een aangepaste wegwerp-vape

Het laat zich raden dat deze pod-vapes een vergelijkbaar gevaar vormen voor de jongeren die juist beschermd moeten worden door het verbod op wegwerp-vapes. De pod-vape is namelijk niets meer dan een aangepaste versie van de wegwerp-vape die net niet voldoet aan de wettelijke definitie van een product voor eenmalig gebruik. Daardoor kunnen de hervulbare varianten verkocht blijven worden. Ze bieden een uitgebreid palet aan smaakjes die met name bij jongeren populair zijn, bevatten soms wel zes keer meer nicotine dan een wegwerp-vape, gaan langer mee en zijn zeer betaalbaar voor jongeren.

Sterker maar niet veel duurder

De Veev One wordt bijvoorbeeld voor ongeveer 5,95 pond (7,00 euro) verkocht in Britse webshops inclusief twee pods van elk 2 ml. Een navulverpakking met twee pods kost ongeveer hetzelfde. Het merk Pixl pitchte tijdens de Food & Drink Expo van mei dit jaar een nieuwe pod-vape die wordt gevuld met een 10 ml cartridge die vijf keer meer vloeistof bevat dan een wegwerpvariant, die volgens de wet maximaal 2 ml mag bevatten.

De fabrikant SKE verkoopt zelfs een vape waarin vier pods met verschillende smaakjes via een roterend mechanisme kunnen worden afgewisseld met dezelfde vape, waardoor gebruikers tot wel 2.400 trekjes uit hetzelfde apparaat kunnen halen. De prijs van de kit, 12,99 pond (15,25 euro), is voor jongeren geen werkelijke barrière. De limiet van 2 ml voor wegwerp-vapes is ook slechts geldig op het verkooppunt, schrijft The Grocer. Als de klant na de aankoop een navulcartridge wil toevoegen dan geldt dit als ‘docking’ binnen de wet, en dus als ‘keuze van de consument’. Daardoor zou een cartridge met grotere inhoud voldoen aan de wetgeving.

Tweede Kamer wil verbod wegwerp-vape

In Nederland heeft de Tweede Kamer in juni van dit jaar een motie aangenomen om wegwerp-vapes te gaan verbieden, deels vanwege het risico op verslaving bij jongeren en deels vanwege de hoeveelheden giftige stoffen die in de vapes werden aangetroffen, waaronder lood, nikkel, formaldehyde en aceton. Daarmee volgt Nederland het voorbeeld van Nieuw-Zeeland, België en Frankrijk. Ook is op Europees niveau het besluit genomen om per eind 2026 alle wegwerp-vapes te gaan verbieden omdat ze niet voldoen aan de geldende batterij-standaarden. De e-sigaretten zullen vanaf eind 2026 vervangbare batterijen moeten bevatten, zodat consumenten deze zelf kunnen verwisselen als de e-sigaret niet meer werkt. De vraag is nu of het verbod op wegwerp-vapes daadwerkelijk gaat leiden tot minder gebruik onder jongeren of dat de nieuwe producten de wet toch weer weten te omzeilen.

tags:  motie | nicotinegehalte | nicotineverslaving | jongeren | verkoopverbod | smaakjesverbod | pod-vape | wegwerp-vapes