line
ierland verbiedt smaakjes in vapes-1

Ierland verbiedt smaakjes in vapes

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 13 september 2024

De Ierse regering neemt maatregelen om de populariteit van vapes onder jongeren te beteugelen. Smaakjes en point-of-sale-reclame worden verboden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Bijna geen handhaving tabaksreclame op Instagram / Tabaksleeftijd in heel Zwitserland naar 18 jaar / Giften tabaksindustrie niet taboe voor Filipijnse overheid.

Door de webredactie

“Vapes zijn de wraak van de tabaksindustrie”, zei de Ierse premier Taoiseach Simon Harris deze week bij de aankondiging dat het Ierse kabinet instemt met een wetsvoorstel om wegwerp-vapes aan banden te leggen. Op voorstel van de Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donneley zullen vapes met smaakjes worden verboden, worden sommige kleuren op verpakkingen verboden en mogen reclamedisplays in verkooppunten anders dan gespecialiseerde e-sigaretwinkels ook niet meer. Harris zei dat de maatregelen nodig zijn vanwege de populariteit van vapes onder jongeren: “We leven in een land waar 13 procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar in de afgelopen 30 dagen heeft gevapet.” De vapes zullen straks alleen nog in tabakssmaak verkrijgbaar zijn. Donneley verzekert dat het wetsvoorstel zal zijn afgerond voor de Ierse verkiezingen, die in maart worden gehouden.
Lees meer bij The Irish Times

Bijna geen handhaving tabaksreclame op Instagram

Tabakscontent moet volgens regelgeving van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van een waarschuwingslabel worden voorzien. Ook op Instagram. Uit onderzoek van The Truth Initiative, dat is gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, blijkt dat slechts 12,8 procent van de posts op Instagram-accounts van de tabaksindustrie aan die regels voldoen. De handhaving is zo minimaal dat tabaksfabrikanten daar eenvoudig mee wegkomen.
Lees meer bij Nicotine & Tobacco Research

Tabaksleeftijd in heel Zwitserland naar 18 jaar

De Zwitserse kantons hebben tot 1 oktober nog het recht om zelf de leeftijdsgrens voor aankoop van tabak te bepalen. Sommige kantons hanteren geen enkele tabaksleeftijd, voor andere staat die op 16 of op 18 jaar. Maar na 1 oktober geldt in het hele land een leeftijdsgrens van 18 jaar. Dat betekent dat verkopers geen tabaksproducten meer aan jongeren onder de 18 mogen verkopen. De overheid hoopt zo het tabaksgebruik onder jongeren tegen te gaan.
Lees meer bij Generation Sans Tabac

Giften tabaksindustrie niet taboe voor Filipijnse overheid

Verschillende onderdelen van de Filipijnse overheid zijn bezig om hun beleidsrichtlijnen over de omgang met de tabaksindustrie op elkaar af te stemmen. Het gaat om het Department of Social Welfare, de Civil Service Commission en het Department of Health. Het Department of Justice stelt ook dat het zich aan het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal houden en de tabaksindustrie op afstand houdt bij het maken van nieuw antirookbeleid. De Filipijnse overheidsinstellingen vinden wel dat ze donaties van de tabaksindustrie aan mogen nemen, zolang er geen contact is tussen ambtenaren en vertegenwoordigers van de industrie. Dat maakt het voor de industrie mogelijk om mobiele klinieken te financieren. Daar was eerder ophef over ontstaan, vooral omdat er verschillende foto’s van de opening van de mobiele klinieken zijn waarop overheidsambtenaren zij aan zij staan met medewerkers van een tabaksfabrikant.
Lees meer bij GMA News Network

tags:  vape-hype | smaakjesverbod | handhaving | social media | FCTC-verdrag | tabaksleeftijd | omkoping