line
historische schikking massachusetts met tabaksindustrie-1

Historische schikking Massachusetts met tabaksindustrie

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 16 augustus 2024

De staat Massachusetts ontvangt dit jaar 600 miljoen dollar aan achterstallige betalingen uit de Master Settlement Agreement met de tabaksindustrie, en de komende jaren nog miljoenen meer. Verder in Kort buitenlands nieuws: Virginia hervormde economie met schikkingsgeld / WHO dringt aan op antitabaksmaatregelen in Suriname / Merendeel vapes voldoet niet aan Luxemburgse wet / Philip Morris sponsorde klinieken op Filipijnen.

Door de webredactie

De openbaar aanklager van de staat Massachusetts heeft een historische schikking van 600 miljoen dollar (zo’n 543 miljoen euro) getroffen met grote tabaksproducenten. Daarbovenop zullen de tabaksfirma’s in de komende jaren nog eens tientallen miljoenen per jaar betalen. De schikking komt voort uit de Master Settlement Agreement (MSA) van 1998. Die overeenkomst werd gesloten nadat een groot aantal Amerikaanse staten de tabaksindustrie voor de rechter had gesleept wegens misleidende praktijken, de marketing gericht op jongeren en de enorme ziektelast als gevolg van het roken. Massachusetts ontving sindsdien al honderden miljoenen dollars van de industrie ter compensatie van medische kosten veroorzaakt door roken. Verschillende tabaksbedrijven hielden grote sommen geld achter en traineerden de betalingen via jaarlijkse juridische procedures. Daar is met deze schikking nu een einde aan gemaakt, omdat ook is afgesproken dat conflicten over betalingen sneller zullen worden beslist.

“De grootste tabaksfabrikanten van het land hebben tientallen jaren rookwaren bij jongeren gepushed”, zei openbaar aanklager Andrea Joy Campbell. “Deze schikking is het bewijs van onze voortdurende inzet om deze bedrijven ter verantwoording te roepen voor hun acties die onherstelbare schade aan de volksgezondheid en -veiligheid hebben toegebracht.”
Lees meer op de site van Massachusetts

Virginia hervormde economie met schikkingsgeld

De Amerikaanse staat Virginia was een van de vele staten die begunstigde waren van de Master Settlement Agreement van 1998 met tabaksproducenten. Virginia heeft inmiddels 3,3 miljard dollar (omgerekend bijna 3 miljard euro) ontvangen. Waar de meeste staten dat geld gebruiken om gezondheidszorg te financieren, besloot Virginia een gedeelte van het geld te gebruiken om de economie te hervormen. Tabaksteelt maakt van oudsher een groot deel van de economie van Virginia uit. Maar omdat de afnemende vraag naar tabak een economische catastrofe kon gaan betekenen, is een commissie in het leven geroepen die boeren helpt om te schakelen naar andere teelten of andere banen te vinden.
Lees meer bij Cardinal News

WHO dringt aan op antitabaksmaatregelen in Suriname

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er bij Suriname op aangedrongen in actie te komen tegen tabaksgebruik. Dit omdat 12 procent van de Surinaamse sterfgevallen aan tabaksgebruik te wijten zijn. Een op de vijf volwassenen rookt en onder kinderen tussen 13 en 15 jaar oud is dat een op de acht. De kosten voor gezondheidszorg en productiviteitsverlies ten gevolge van het tabaksgebruik worden geraamd op 508 miljoen Surinaamse dollar (ruim 16 miljoen euro). Door in te zetten op rookpreventie, kan de Surinaamse overheid de bevolking gezonder maken en houden.
Lees meer bij Dagblad Suriname

Merendeel vapes voldoet niet aan Luxemburgse wet

Bij een steekproefcontrole van e-liquids en wegwerpvapes bij elf verkooppunten in Luxemburg, bleek dat de meerderheid niet aan de wet voldeed. Het gaat vooral om problemen met de etikettering. Gezondheidswaarschuwingen en andere veiligheidsvoorschriften waren niet naar behoren te zien en de vape-waren zouden daarom niet op de Luxemburgse markt verkocht mogen worden. Van de 45 producten waren er 39 zelfs niet aangemeld bij de Luxemburgse overheid, terwijl dat wel noodzakelijk is om verhandeld te mogen worden. Ze zijn daarom ook van de markt gehaald.
Lees meer bij Génération sans tabac

Philip Morris sponsorde klinieken op Filipijnen

Op de Filipijnen wordt het ministerie van Sociale Zaken en Ontwikkeling ervan beschuldigd mobiele klinieken te hebben aangenomen van tabaksfabrikant Philip Morris International (PMI). Op een foto van de aanbieding van de klinieken staan de staatssecretarissen van Sociale Zaken en van Volksgezondheid naast de directeur externe betrekkingen van de lokale Philip Morris Fortune Tobacco Corp. De donatie kwam van een holding die samen met PMI eigenaar is van de lokale tabaksproducent. Daardoor kunnen de overheidsdienaren beweren dat ze niet wisten dat de klinieken een cadeau van een tabaksfirma zijn.

De tabaksfabrikant, die met de verkoop en productie van zeer verslavende en giftige producten juist voor een enorme ziektelast zorgt, kan met het bekostigen van zulke klinieken of met andere sponsoring proberen zijn imago op te poetsen. Het biedt ook de mogelijkheid om tegen de bepalingen van het internationale FCTC-verdrag van de WHO in, contacten te onderhouden met overheidsdienaren. Zo kan de industrie langs een achterdeur toch proberen invloed uit te oefenen op het tabaksbeleid en antitabaksmaatregelen tegenhouden of afzwakken. Gezondheidsprofessionals wijzen de overheid er daarom op dat het niet verstandig is om giften aan te nemen. De Filipijnse overheid ontkent dat gedaan te hebben.
Lees meer bij The Inquirer

tags:  FCTC-verdrag | wetgeving | WHO | rechtszaak | omkoping | PMI | vape-industrie | antirookbeleid | tabaksteelt