line
vapende 12-jarige heeft 29 keer meer kans om te gaan roken-1

Vapende 12-jarige heeft 29 keer meer kans om te gaan roken

dinsdag 22 oktober 2024

Een Australische studie laat zien dat jonge tieners die met vapen experimenteren een aanzienlijk hoger risico lopen om met het roken van sigaretten te beginnen dan niet-vapende leeftijdsgenootjes. Verdergaande wetgeving moet kinderen beter beschermen tegen de e-sigaret.

Door de webredactie

Een nieuwe studie toont aan dat Australische tieners die vapen bijna vijf keer meer kans hebben om te gaan roken dan tieners die dat niet doen. Vooral onder jonge tieners werd een sterke stijging in rookgedrag gezien: 12-jarigen die een vape gebruikten hadden een bijna 29 keer hogere kans om te gaan roken dan hun leeftijdsgenoten die dat niet deden.

De bevindingen van het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Australian and New Zealand Journal of Public Health, komen op een moment dat Australië worstelt met een sterke stijging van het vapen onder tieners. In 2014 had 13 procent van de Australische 12- tot 17-jarigen ooit een e-sigaret geprobeerd, maar dat percentage steeg naar 30 procent in 2022-23. De toename van het vapen kan decennia van succes in de Australische tabaksbestrijding tenietdoen. Australië had het aantal rokende tieners tussen 1996 en 2017 met 75 procent weten te verminderen. Dat werd bereikt met behulp van standaardverpakkingen, strenge reclameverboden, aanzienlijke accijnsverhogingen en rookvrije openbare ruimtes.

Jonge kinderen meest kwetsbaar

In de nieuwe studie werden 5.114 tieners van 14 tot 17 jaar onderzocht. Van hen had 24 procent ooit een vape gebruikt en 11 procent ooit een sigaret gerookt. Uit het onderzoek bleek dat 12- tot 14-jarigen een veel hoger risico liepen op beginnen met roken na vapen. Voor degenen die als 12-jarige een e-sigaret gebruikten was dit risico 28,6 keer zo hoog als voor leeftijdsgenoten die nooit een vape hadden gebruikt. Dit wijst op een zorgwekkende trend die speciale aandacht vereist.

Specifieke groepen uit de studie toonden bovendien een nog groter risico om te gaan roken na vapen, wat aangeeft dat niet alle jongeren gelijk worden beïnvloed. Zo hadden vapende tieners uit gebieden met een hogere sociaaleconomische status een bijna drie keer zo grote kans om te gaan roken dan vapende jongeren uit armere gebieden. Ook jongeren die thuis meertalig waren opgevoed hadden een drie keer hogere kans om te gaan roken na vapen dan alleen Engels sprekende jongeren.

Strengere wetgeving nodig

De cijfers zijn gebaseerd op een retrospectieve analyse van resultaten uit vragenlijsten ingevuld door tieners van 14 tot 17 jaar oud. Deze vragenlijsten zijn onderdeel van een groter Generation Vape onderzoeksproject, dat kijkt naar vape- en rookgedrag van vier subgroepen binnen de Australische bevolking.

Hoewel tabaksgiganten blijven beweren dat e-sigaretten een effectief hulpmiddel zijn voor volwassen rokers om te stoppen met roken, maakt deze studie duidelijk dat strengere wetgeving nodig is om de marketing van en de toegang tot vapes voor jongeren te beperken. Daarnaast is het ook van belang dat er een bepaling wordt opgenomen die de invloed van toekomstige, vooralsnog onbekende, producten van de tabaksindustrie beperkt. De tabaksindustrie heeft nu namelijk nog de vrijheid om nieuwe producten op de markt te brengen en hun zogeheten replacement smokers te blijven targeten. Zo zet Philip Morris alles op alles om van de IQOS de nieuwe Marlboro te maken en was er recent ophef over de opkomst van de zogenaamde smart vape, waarin twee van de meest verslavende producten – smartphones en vapes – zijn samengevoegd om kinderen te laten gamen, appen en vapen tegelijk. Lees hierover ook in ons artikel Vapes met spelletjes stapelen verslaving op verslaving

tags:  tabaksontmoediging | jeugdrokers | vapen | replacement smokers | nicotineverslaving | kinderen | Australië | vape-hype