line
conditie jonge vapers even slecht als van rokers-1

Conditie jonge vapers even slecht als van rokers

donderdag 12 september 2024

Jonge vapers lopen dezelfde gezondheidsrisico’s als rokers. Een nieuwe studie ontkracht het idee dat vapen veiliger is. De studie voegt zich bij het groeiende bewijs over de gezondheidsrisico’s van vapen en de negatieve langetermijngevolgen.

Door de webredactie

Het misleidende idee dat vapen een gezonder alternatief zou zijn voor roken, wordt ontkracht door een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Manchester Metropolitan University. Azmy Faisal en zijn collega’s ondezochten de impact van vapen op de lichamelijke conditie en presenteerden hun bevindingen onlangs in Wenen tijdens het European Respiratory Society (ERS) congres.

In de studie werden 60 twintigers met een normale longfunctie onderzocht, van wie 20 deelnemers minstens 2 jaar rookten, 20 andere minstens 2 jaar een e-sigaret gebruikten en de rest noch rookte, noch een vape gebruikte. Elke deelnemer deed een inspanningstest op een hometrainer, de gouden standaard om de fysieke capaciteit te meten en te zien hoe het hart, de longen en de spieren reageren op toenemende inspanning totdat de maximaal haalbare inspanning is bereikt. De maximale inspanningscapaciteit van de jonge vapers was vergelijkbaar met die van rokers (186 watt vs. 182 watt) en veel lager dan die van niet-rokers (226 watt). Daarnaast konden de vapende en rokende deelnemers minder zuurstof opnemen in hun lichaam, respectievelijk 2,7 liter en 2,6 liter/min. tegen 3 liter/min. bij niet-rokers.

Slechtere bloedcirculatie en spiervermoeidheid

Faisal, bij de presentatie van het onderzoek tijdens het ERS-congres: “Er is al eerder aangetoond dat vapen in verband staat met longontsteking en -schade, evenals schadelijke veranderingen aan bloedvaten.” Tijdens de studie werd dan ook aanvullend de werking van de bloedvaten van deelnemers geanalyseerd door middel van bloedonderzoeken en echo’s van de slagaders. Hieruit bleek dat zowel vapers als rokers een slechter functionerend vaatstelsel hadden dan de controlegroep. Bovendien hadden de vapers en rokers hogere melkzuurniveaus in hun bloed, een indicatie van spiervermoeidheid, nog voordat ze hun maximale inspanningscapaciteit hadden bereikt.

Jongeren blijven belangrijkste doelgroep

Dit onderzoek toont wederom aan dat e-sigaretten geen veiliger hulpmiddel zijn voor rokers om te stoppen, anders dan wat tabaksgiganten de consument laten geloven met hun pr-tactieken. Chinees onderzoek, door de Australische cardioloog Stanton Glantz als ijzersterk beoordeeld, liet eerder dit jaar zien dat de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten vergelijkbaar zijn met die van traditionele tabakssigaretten. Glantz kwam zelf in oktober vorig jaar na een analyse van 107 onderzoeken tot dezelfde conclusie.

Vapes zijn daarnaast relatief goedkoop en, met hun verschillende lichtjes, smaakjes en kleuren, duidelijk bedoeld om de jongste doelgroep aan te trekken. En dat werkt: uit de recente ScholierenMonitor van het Trimbos-instituut blijkt dat vorig jaar een kwart van de 12- tot 16-jarigen (24,6 procent) ooit een vape heeft gebruikt, 14,3 procent in de afgelopen maand en 4,0 procent dagelijks. Van de dagelijkse vapers rookte 30 procent ook sigaretten. Eerder onderzoek wees uit dat 69 procent van de maandelijkse vapers ook sigaretten rookt.

Beleidsmakers moeten actie ondernemen

De voorzitter van het ERS-comité voor tabaksontmoediging en docent volksgezondheid aan het Imperial College London, Filippos Filippidis, was zelf niet betrokken bij het onderzoek. Als reactie op de studieresultaten stelde hij: “Mensen die vapen moeten zich bewust zijn dat deze producten hun conditie en vermogen om te sporten kunnen verminderen.” Hij voegde daaraan toe: “Artsen en beleidsmakers moeten ook op de hoogte zijn van de risico’s van vapen. We moeten alles doen om kinderen en jongeren te ondersteunen bij het vermijden van of stoppen met vapen.”

tags:  preventiebeleid | hart- en vaatziekten | longziekte | onderzoek | vape-verbod | jongeren | gezondheidsschade | vape-hype