line
q a nicotinee-1

Nieuw Sociaal Contract schaart zich achter burgerinitiatief Nicotinee

woensdag 11 september 2024

Nieuw Sociaal Contract spreekt zich vanavond in EenVandaag uit voor een generatiegebonden verkoopverbod voor nicotineproducten, zoals voorgesteld in het burgerinitiatief Nicotinee. In antwoorden op 11 vragen lichten we Nicotinee nader toe.

Door de webredactie

Het burgerinitiatief Nicotinee krijgt nog voor het in de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport is besproken steun vanuit de Kamer. Het voorstel om in navolging van Groot-Brittannië in Nederland een generatiegebonden verkoopverbod voor tabak en andere nicotineproducten in te voeren wordt omarmd door Nieuw Sociaal Contract (NSC). Vanavond licht NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen in EenVandaag (NPO1, 18:30 uur) haar standpunt toe in een reportage waarin ook Rookpreventie Jeugd-voorzitter Wanda de Kanter aan het woord komt over de bedoeling achter het burgerinitiatief.

Toevoeging 12/9: Bekijk het item van EenVandaag op eenvandaag.avrotros.nl.

Nicotinee wordt in de Kamer behandeld

Het burgerinitiatief Nicotinee, een pleidooi voor een nicotinevrije generatie, werd eind november 2022 gelanceerd door de initiatiefnemers ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, NVALT en Gezondheidskloof.nl. In mei van dit jaar behaalde Nicotinee de benodigde 40.000 handtekeningen om voor behandeling in de Tweede Kamer in aanmerking te komen. In juli werd het initiatief door de Commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer ontvankelijk verklaard. Daardoor kan het nu in de Commissie VWS worden toegelicht en behandeld. In een procedurevergadering van de commissie, vorige week, heeft Groen Links-PvdA vooruitlopend op die behandeling om een reactie van staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) gevraagd. Tevens is daarin besloten Nicotinee in een plenair debat te behandelen, blijkt uit een brief van de commissie aan de Kamervoorzitter.

Het burgerinitiatief is inmiddels door bijna 47.500 mensen ondertekend en tekenen kan nog steeds via nicotinee.nl. Hoe meer ondersteuningen, hoe krachtiger het initiatief in de Kamer zal klinken.

Q&A Nicotinee

Het burgerinitiatief Nicotinee wordt hieronder in 11 antwoorden op vragen toegelicht.

Wat behelst het burgerinitiatief Nicotinee?

Nicotinee pleit voor een generatiegebonden verkoopverbod van nicotineproducten voor iedereen geboren vanaf 1 januari 2012. Dat wil zeggen dat de generatie die nu opgroeit en in 2030 18 jaar wordt nooit meer tabak en andere nicotineproducten zal kunnen kopen. Zo bewegen we van tabaksontmoediging naar eindspel, waarbij de huidige generatie rokers en vapers met rust wordt gelaten. Wettelijk wordt dit geregeld door ieder jaar de leeftijdsgrens voor aankoop van nicotineproducten met een jaar te verhogen. Zo ontstaat een elk jaar groter wordende nicotinevrije generatie.

Het verbod is bedoeld om de toekomst van de kinderen die nu nog niet verslaafd zijn aan nicotine te beschermen. Om te voorkomen dat zij alsnog vroegtijdig verslaafd raken, bepleit Nicotinee ook dat veel zwaarder op het huidige en voorgestelde verkoopverbod wordt gecontroleerd. Vandaar het pleidooi voor een aparte, nieuw op te richten toezichthouder, die zich specifiek op de bescherming van jongeren richt. Want als de huidige trend van het aantal jonge vapers niet snel wordt gekeerd, dan is het generatiegebonden verkoopverbod per 2030 vanzelfsprekend onhaalbaar.

Waarom wil Nicotinee een verbod op alle nicotineproducten?

Nicotine is een zeer verslavende en schadelijke stof. Van oudsher probeert de tabaksindustrie mensen zo jong mogelijk verslaafd te maken aan nicotine. In interne documenten van de tabaksindustrie zijn jongeren aangeduid als de ‘replacement smokers’, de vervangrokers die de plaats moeten innemen van de rokers die zijn gestopt of voortijdig zijn gestorven als gevolg van ziekten die door het roken zijn ontstaan. Het jonge, zich ontwikkelende brein is extra gevoelig voor nicotineverslaving, met als gevolg een minder goede hersenontwikkeling, concentratie- en mentale problemen. Omdat overheden in westerse landen steeds succesvoller werden in het ontmoedigen van tabaksgebruik, ontwikkelde de industrie alternatieve nicotineproducten zoals e-sigaretten (vapes), verhitte tabak en tabakloze producten als nicotinezakjes. Steeds vindt de nicotine-industrie nieuwe wegen om jongeren te verleiden. Dat moet stoppen. Elke vorm van nicotine-toediening leidt tot verslaving en vaak ook tot ziekte. Daarom moeten nieuwe generaties gevrijwaard blijven van alle nicotineproducten.

Waarom niet een verbod op nicotineproducten voor iedereen?

Een totaalverbod voor iedereen zou betekenen dat volwassenen die roken of e-sigaretten gebruiken – nog altijd een kleine 20 procent in Nederland – van de ene op de andere dag hun verslaving zouden moeten opgeven. Hoewel dat zeer is aan te raden, kan dat niet met een algemene maatregel worden afgedwongen. Voor nieuwe generaties, die nog niet verslaafd zijn aan nicotine, is zo’n verbod wel zinvol. Bestaande rokers blijven dus ongemoeid, maar er komen geen nieuwe bij, waardoor nicotineverslaving langzaam uit de samenleving verdwijnt.

Wordt de naleving van zo’n stijgende leeftijdsgrens niet ingewikkeld?

Het naleven van een jaarlijks stijgende leeftijdsgrens is niet ingewikkelder dan bij de huidige leeftijdsgrens van 18 jaar. Steeds meer mensen zullen bij aankoop van nicotineproducten een ID moeten laten zien. Als dat tabakswinkeliers iets meer moeite kost, is dat alleszins te rechtvaardigen in het licht van de gezondheidsvoordelen. Tabak veroorzaakt in Nederland 20.000 vroegtijdige sterfgevallen, 30 procent van alle kankersterfte en een miljoen zieken.

De handhaving wordt zelfs makkelijker omdat daarvoor op termijn geen minderjarige mystery guests onder begeleiding van inspecteurs meer hoeven te worden ingezet. Inspecteurs die jonger zijn dan de leeftijdsgrens kunnen dan zelf overtredingen constateren.

Staat het gelijkheidsbeginsel een generatiegebonden verbod niet in de weg?

Een veelgehoord tegenargument tegen het generatiegebonden verbod is dat het in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel. In 2035 zou iemand van 24 dan wel nicotineproducten mogen aanschaffen, maar iemand van 23 niet. Die ongelijke behandeling is echter te rechtvaardigen in het licht van de bescherming van de volksgezondheid. De maatregel zorgt er in principe voor dat nieuwe generaties niet meer verslaafd raken aan nicotine.

Het verbod geldt overigens alleen de aanschaf van nicotineproducten, niet het gebruik ervan. Een aankoopverbod is niettemin duidelijk normstellend en beperkend.

Roken en vapen of niet is toch de eigen keuze van het individu?

Een veelgehoord liberaal standpunt is dat het de eigen keuze van het individu is of die wel of niet wil roken. Overheidsbemoeienis op dat vlak wordt dan als betutteling gezien. In werkelijkheid is alleen bij de eerste sigaret of vape sprake van een keuze, al snel daarna treedt de verslaving in. Weer stoppen is daarna voor veel mensen (te) moeilijk. Die eerste sigaret, en tegenwoordig vaak een vape, wordt vaak in de puberjaren gerookt, wanneer een mens nog niet goed alle consequenties van zijn handelen kan overzien. Daarom betoogt Andreas Schmidt, hoogleraar ethiek en politieke filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een blogpost op de website van de London School of Economics, dan ook een generatiegebonden verkoopverbod voor nicotineproducten past in het liberale gedachtegoed. Immers, een verslaving maakt de mens minder vrij.

Waarom is een aparte toezichthouder nodig?

Elk jaar opnieuw blijkt uit handhavingscijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de leeftijdsgrens voor aankoop van tabak en e-sigaretten in veel verkooppunten niet wordt nageleefd. Bij 2.466 inspecties tussen januari 2022 en juli 2023 bleek 883 keer de leeftijdsgrens niet te worden nageleefd. Dat is een derde van de gevallen. Het blijkt nog altijd veel te gemakkelijk voor minderjarigen om aan sigaretten en vapes te komen. Kinderen moeten beter worden beschermd, daarom is een nieuwe handhavingsautoriteit nodig die zich alleen daarop richt. Praktisch zou dit ook een aparte afdeling binnen de NVWA kunnen zijn.

Schaadt het verbod niet de economische rechten van de nicotinebranche?

Naarmate meer mensen onder het verkoopverbod vallen zullen de verkopen van nicotineproducten teruglopen. Dat gaan de fabrikanten, distributeurs en winkeliers als het goed is merken. Omdat de terugloop heel geleidelijk gaat kan de sector zich er goed op voorbereiden. Het gebeurt bovendien vaker dat sectoren verdwijnen door of zich moeten aanpassen aan veranderde omstandigheden. De cd-handel veranderde drastisch door de komst van de digitale wereld en asbestproductie stopte na wettelijke maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid. De economie is niet statisch.

Leidt een verbod tot illegale handel?

Waarschuwen voor illegale handel is een vast argument van de tabaksindustrie om nieuwe maatregelen te bestrijden. Doorgaans wordt daarbij de omvang van die illegale handel sterk overdreven in rapporten van bureaus als KPMG die door de industrie zelf zijn betaald en gecontroleerd. In de eerste jaren van de maatregel zijn sigaretten en andere nicotineproducten nog vrij aanwezig in de samenleving. Maar naarmate de nicotinevrije generatie groeit zal dat geleidelijk aan minder worden. Met het geleidelijk uitbannen van nicotineproducten uit de (legale) samenleving, zal uiteindelijk ook illegale handel zinloos worden. Kinderen die niet verslaafd zijn, smokkelen niet. Een nicotineverslaving is een verslaving zonder roes, alleen de ontwenningsverschijnselen zorgen voor het verlangen naar nieuwe nicotine-inname.

Hoe compenseert de overheid straks gemiste accijnsinkomsten?

Als er minder tabak wordt verkocht, zullen ook de accijnsinkomsten van de overheid, nu nog 3 miljard euro per jaar, teruglopen. Maar het hele idee van de tabaksaccijnzen is dat ze het tabaksgebruik helpen terugdringen. Het voordeel daarvan is dat de samenleving uiteindelijk ook aanzienlijk minder maatschappelijke kosten zal hebben als gevolg van roken. Die kosten, inclusief zorgkosten, verloren productiviteit en gederfde gezonde levensjaren, worden voor Nederland geschat op 30 miljard euro per jaar.

Zijn andere landen ook bezig met een generatiegebonden tabaksverbod?

Nieuw-Zeeland was in december 2022 het eerste land ter wereld dat een generatiegebonden verkoopverbod voor tabak invoerde voor iedereen geboren vanaf 2008. De wet werd een jaar later echter door een nieuwe regering teruggedraaid. Nu wordt het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk het eerst land waar zo’n wet ingevoerd zal worden. Op voorstel van de conservatieve regering van Rishi Sunak werd het wetsvoorstel voor een leeftijdsgebonden verbod voor iedereen geboren vanaf 2009 in het parlement aangenomen. Inmiddels heeft de nieuwe Labour-regering van Keir Starmer aangekondigd het voorstel door te zetten.

Ook in Denemarken, Australië, Maleisië en Singapore wordt of is de discussie over een generatiegebonden tabaksverbod gevoerd. De stad Brookline, voorstad van Boston, Massachusetts, voerde in 2021 een verkoopverbod in voor iedereen geboren vanaf 1 januari 2000. Bij het hooggerechtshof van Massachusetts hield die maatregel, betwist door de tabaksindustrie, recent stand. Inmiddels hebben zes andere steden in de staat de maatregel ook ingevoerd.

De regering van Prince Edward Island (P.E.I.), een eiland voor de oostkust van Canada en de kleinste, maar ook dichtstbevolkte provincie van het land, overweegt een generatiegebonden tabaksverbod in te voeren.

tags:  Rookpreventie Jeugd | nicotineverslaving | burgerinitiatief | Nicotinee | NSC | volksgezondheid | accijns | politiek | Wet Rookvrije Generatie