line
franse campagne tabaksindustrie breekt beschamende records-1

Franse campagne: ‘Tabaksindustrie breekt beschamende records’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 02 augustus 2024

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs hangen er door de hele stad posters waarop ‘Nick O’Tine’ de vele beschamende records van de tabaksindustrie viert. Verder in Kort buitenlands nieuws: Franse overheid verbiedt ‘Sniffy’ voor een jaar / Regering Nieuw-Zeeland negeert gezondheidsexperts / Tabaksfabrikanten verhogen tabaksprijzen in Kenia / Indonesië verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar.

Door de webredactie

Antirookorganisatie Alliance contre le tabac (ACT) heeft de Olympische Spelen in Parijs aangegrepen om een nieuwe antirookcampagne te lanceren. Ook de tabaksindustrie breekt namelijk allerlei records, maar dan wel records om je voor te schamen. Denk aan de 8 miljoen jaarlijkse doden, waarvan 75.000 in Frankrijk. Ook de vervuiling van bodems en oceanen met peuken (die plastics en andere afvalstoffen bevatten) en de toenemende sociale en gezondheidsverschillen onder de bevolking behoren tot die ‘prestaties’. “Dit zijn allemaal beschamende feiten waarvan het grote publiek zich niet bewust is”, zei Marion Catellin, directeur van ACT. De campagne bestaat uit posters op metrostations en bushaltes in Parijs en andere grote Franse steden, en posts op sociale mediaplatforms. ACT heeft een fictief personage gecreëerd: Nick O’Tine (met een pak en een stropdas) die zijn grote tabaksvrienden ironisch verdedigt voor de beschamende dingen die ze doen. In een geënsceneerd interview op YouTube slaat Nick O’Tine zich op de borst over alle records van de industrie.
Lees meer bij l’Humanité

Franse overheid verbiedt ‘Sniffy’ voor een jaar

Nadat er in Frankrijk ophef was ontstaan over een poeder dat ‘Sniffy’ heet en dat als alternatief voor energiedrankjes met een rietje opgesnoven moet worden, heeft de overheid nu actie ondernomen. Sniffy kan namelijk een opstapje zijn voor cocaïnegebruik en werd in de handel gebracht door Power Factory, een bedrijf dat vapes en CBD-producten verkoopt. Power Factory moet Sniffy nu uit de handel halen. Het snuifpoeder is voor een jaar verboden, net als andere “producten in poedervorm die werkzame stoffen bevatten die een stimulerend effect hebben op het lichaam en in het bijzonder op het zenuwstelsel, wanneer ze bedoeld zijn om intranasaal te worden geconsumeerd of die verwarring veroorzaken bij de consumptie van verdovende middelen”, aldus de minister van Volksgezondheid.
Lees meer bij Midi Libre

Regering Nieuw-Zeeland negeert gezondheidsexperts

De Nieuw-Zeelandse regering heeft 216 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (omgerekend ruim 118 miljoen euro) apart gehouden om de belastingkorting van 50 procent op verhitte tabak op te kunnen vangen. De rechtse regering is, in tegenstelling tot haar voorganger, namelijk tegen het advies van gezondheidsexperts in gegaan. Ze stelt dat het niet is bewezen dat alternatieve tabaksproducten als verhitte tabak daadwerkelijk helpen om te stoppen met roken. Dat is wel de reden die de regering opvoert voor de accijnskorting. Door de alternatieve producten goedkoper te maken, wil de regering rokers over laten stappen op ‘minder schadelijke’ producten. Maar dat die producten minder schadelijk zouden zijn, komt uit de marketingkoker van de tabaksindustrie. Wat het langetermijngebruik van de alternatieve producten betekent, is niet bekend en de producten bevatten in ieder geval ook verslavende en giftige stoffen.
Lees meer bij 1 News

Tabaksfabrikanten verhogen tabaksprijzen in Kenia

Terwijl de Keniaanse overheid een aangekondigde accijnsverhoging heeft opgegeven, zijn de prijzen van tabaksproducten toch met 20 tot 33 procent gestegen. De tabaksfabrikanten willen namelijk meer winst op hun producten maken. De prijsstijging is opmerkelijk, omdat de Keniaanse president juist zwichtte voor burgerprotesten die tegen accijnsverhogingen waren gericht. De prijsverhogingen die de industrie heeft doorgevoerd, pakken ook hoger uit dan wat de voorgestelde accijnsverhogingen hadden betekend voor de prijzen. Nog opmerkelijker is dat de tabaksindustrie juist tegen de accijnsverhogingen lobbyde met het argument dat hogere prijzen de illegale tabakshandel zouden voeden. Maar nu ze zelf de prijzen hebben verhoogd omwille van de winst, hebben ze het daar niet meer over.
Lees meer bij Génération sans tabac

Indonesië verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar

De Indonesische regering heeft de tabaksleeftijd verhoogd van 18 naar 21 jaar. Dat betekent dat er aan niemand onder de 21 jaar nog tabak verkocht mag worden. Ook de verkoop van losse sigaretten is verboden. De regering hoopt zo roken minder verleidelijk te maken voor jongeren. Indonesië heeft 270 miljoen inwoners waarvan er 70 miljoen roken. 7,4 procent van hen is tussen de 10 en 18 jaar oud, met alle gevolgen voor de volksgezondheid. De overheid heeft ook advertentieverboden voor e-sigaretten op sociale media ingesteld.
Lees meer in The Daily Mail

tags:  tabaksleeftijd | verhitte tabak | accijnsverhoging | Sniffy | antirookbeleid | campagne