line
pro rauchfrei wil rookvrije stadions in duitsland-1

Pro Rauchfrei wil rookvrije stadions in Duitsland

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 18 oktober 2024

Antirookorganisatie Pro Rauchfrei vindt dat er een landelijk rookverbod voor stadions in Duitsland moet komen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabaksverkoop Luxemburg fors gestegen / ASH-voorzitter Deborah Arnott scherp op jeugd-vapen / Fox News geeft nicotinelobby de ruimte / Botten van rokers anders dan van niet-rokers / Tabaksleeftijd naar 21 jaar op Virgin Islands. 

Door de webredactie

De Duitse antirookorganisatie Pro Rauchfrei wil dat er nationale wetgeving komt om roken in voetbalstadions te verbieden. Nu zijn er zes stadions (waaronder dat van Bayern München en Bayern Leverkusen) waar dat al het geval is. Het is aan de directies van die stadions om voor zo’n maatregel te kiezen. Pro Rauchfrei vindt dat bezoekers van voetbalwedstrijden, waaronder ook veel kinderen, niet aan de grillen van een stadiondirectie overgelaten moeten worden en sowieso op bescherming van hun gezondheid moeten kunnen rekenen. In Engeland geldt al een nationaal rookverbod in alle stadions en ook in Nederland zijn alle voetbalstadions in de Ere- en Eerste Divisie rookvrij, dus waarom zou dat in Duitsland niet zo zijn?
Lees meer bij Generation sans tabac

Tabaksverkoop Luxemburg fors gestegen

De sigarettenverkoop in Luxemburg valt dit jaar 6 procent hoger uit dan oorspronkelijk was gedacht, waardoor de overheid verwacht dat er 700 miljoen euro extra aan accijnsinkomsten zal binnenkomen. De toename van de tabaksverkopen is toe te schrijven aan het feit dat tabak in omringende landen veel duurder is. Voor een pakje sigaretten dat in Nederland 10 euro en in Frankrijk 13 euro kost, betaalt men in Luxemburg 8 euro. Volgend jaar staat er wel een accijnsverhoging met 5,5 procent op het programma in het Groothertogdom, maar dan nog blijft tabak er aanmerkelijk goedkoper. De overheid verwacht daarom dat de groei in de sigarettenverkoop de komende jaren zal blijven doorgaan en schat dat er eind 2025 1,6 miljard euro aan belasting op tabaksverkopen opgehaald zal worden en in 2028 1,9 miljard euro.
Lees meer bij Luxembourg Times

ASH-voorzitter Deborah Arnott scherp op jeugd-vapen

“Is de tabakslobby echt zo erg als erover ze gezegd wordt?” vraagt de interviewer aan Deborah Arnott, die na 21 jaar haar voorzitterschap van de succesvolle Britse antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) neerlegt. “Laten we eerlijk zijn”, zegt Arnott, “ik denk dat ze nog veel erger zijn.” In het artikel legt Arnott uit welke winst ze in de afgelopen 21 jaar heeft behaald: er zijn rookverboden gekomen, display-verboden, een rookverbod in auto’s waarin kinderen worden vervoerd, en standaardverpakkingen. Door dit alles is het aantal Britse rokers met 11,9 procent op het laagste niveau ooit.

Arnott is sinds de introductie van de e-sigaret altijd positief over dat alternatieve tabaksproduct geweest, omdat het verstokte rokers van hun verslaving af zou kunnen helpen met een minder schadelijk alternatief. Maar nu maakt ze daar wel een scherpe kanttekening bij: “De overheid moet jeugd-vapen tegenhouden, maar tegelijkertijd niet ondermijnen dat volwassenen het als rookstophulp kunnen gebruiken.”
Lees meer in The Grocer

Fox News geeft nicotinelobby de ruimte

De rechts-conservatieve zender Fox News heeft nicotinelobbyist Tony Abboud, executive director van de Vapor Technology Association, de volle ruimte gegeven om angst te zaaien over mogelijke regulering van vapes. Volgens Abboud wil de regering Biden alternatieve tabaksproducten als vapes gaan verbieden. Als ze dat plan doorzetten, verliezen de Democraten stemmen, stelt Abboud, omdat veel vapers alleen al daarom op de Republikeinen zullen gaan stemmen. Trump heeft namelijk gezegd het vapen ruim baan te geven. Abboud lijkt echter vooral zijn eigen hachje en dat van de bij hem aangesloten vape-producenten en -verkopers te willen redden.
Lees meer bij Fox News

Botten van rokers anders dan van niet-rokers

Hoe heeft tabaksgebruik door de eeuwen heen de gezondheid aangetast? Dat vroegen onderzoekers van de University of Leicester zich af. Uit analyses van skeletten die teruggaan tot de 12e eeuw na Christus blijkt dat tabaksgebruik in de botten terug te vinden is. Tabak werd in de 16e eeuw in Europa geïntroduceerd en de botstructuur verandert dan ook. Door de verschillen te onderzoeken tussen de botten van mensen die wel en geen tabak gebruikten, moet er meer begrip komen over de historische pathologie en gezondheidsomstandigheden, waaronder ook tabak-gerelateerde ziekten.
Lees verder op de website van de universiteit

Tabaksleeftijd naar 21 jaar op Virgin Islands

De overheid van de Amerikaanse Virgin Islands wil de tabaksleeftijd verhogen van 18 naar 21 jaar. Met de maatregel moet tabaksgebruik verder ontmoedigd worden en het aantal tabak-gerelateerde ziekten teruggedrongen worden. De overheid wil ook meer aan handhaving gaan doen, om ervoor te zorgen dat er niet te makkelijk gedacht gaat worden over de ophoging van de tabaksleeftijd.
Lees meer bij The St. Thomas Source

tags:  tabaksleeftijd | vapen | jeugd | ASH | accijnsverhoging | tabaksverkoop | rookvrij | openbare ruimte