line
stop tabakscadeaus voor britse parlementariers-1

‘Stop tabakscadeaus voor Britse parlementariërs’

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 06 september 2024

Britse gezondheidsorganisaties roepen politici op geen cadeaus van de tabaksindustrie meer aan te nemen om belangenverstrengeling te voorkomen. Verder in Kort buitenlands nieuws: ‘Luxemburgs smaakverbod vapes gaat niet ver genoeg’ / VS: ID-check voor kopers tabak onder de 30 / Minderjarige Ieren kunnen tabak importeren / San Francisco daagt onlineverkopers nicotinezakjes voor rechter.

Door de webredactie

Meer dan honderd gezondheidsorganisaties roepen Britse parlementariërs op om zich niet meer door de tabaksindustrie (en ook niet meer door de alcohol- en fast food-industrie) te laten fêteren. Dat betekent bijvoorbeeld geen cadeautjes en geen tickets voor culturele uitjes meer aannemen. Ze vinden dat het niet ethisch verantwoord is om in te gaan op een aanbod van ongezonde industrieën, omdat zij een waaier aan tactieken toepassen om de schade die zij berokkenen, te verbergen en zo hun inkomen veilig te stellen.

De organisaties stellen dat het aannemen van dat soort cadeaus tot belangenverstrengeling kan leiden. De overheid moet de tabakslobby sowieso op afstand houden, vanwege het internationale kaderverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin dat expliciet staat vermeld onder artikel 5.3. Politici worden geacht om beslissingen te nemen die in het voordeel zijn van de mensen die ze vertegenwoordigen. Iedereen is gebaat bij een goede volksgezondheid en bij de reductie van de kans op tabak-gerelateerde ziekten.

De Britse overheid lijkt open te staan voor strengere antirookmaatregelen. Premier Keir Starmer overweegt een rookverbod in te voeren voor terrassen en kleine parken. Ook zou er volgens hem buiten nachtclubs, ziekenhuizen en sportaccommodaties niet meer gerookt mogen worden. De Britse horeca ziet dat als een aanval op zijn omzet en verkiest inkomsten boven gezonde klanten.
Lees meer bij The Guardian

‘Luxemburgs smaakverbod vapes gaat niet ver genoeg’

Als het aan Fondation Cancer ligt, de Luxemburgse stichting tegen kanker, dan komt er een algeheel verbod op tabaksproducten. De overheid stelt nu een verbod in op vapes met smaakjes, maar dat is niet afdoende om de hype onder jongeren te beteugelen. Het aantal jongeren dat tabak gebruikt, groeit namelijk in Luxemburg. Van degenen die tabaksproducten gebruiken, kiest 27 procent voor reguliere tabak, 47 procent voor een shisha-pijp en 36 procent voor een vape. Strengere maatregelen moeten ervoor zorgen dat dat aantal op alle vlakken naar beneden gaat.
Lees meer bij Virgule

VS: ID-check voor kopers tabak onder de 30

Rokers onder de 30 jaar kunnen in de VS niet zomaar meer tabaksproducten kopen. De Food and Drug Administration (FDA) heeft besloten dat zij hun ID-kaart moeten laten zien bij een tabaksaanschaf. Eerder gold dat voor iedereen onder de 27 jaar. De regel gaat in op 30 september en moet ervoor zorgen dat het tabaksgebruik onder jongeren verder wordt teruggedrongen en de tabaksconsumptie bij mensen onder de 30 vermindert.
Lees meer bij VOZ

Minderjarige Ieren kunnen tabak importeren

Ierland probeert het aantal rokers drastisch terug te brengen. Toch zit er een maas in de wet waardoor minderjarigen tabak mee kunnen nemen uit het buitenland. Iedereen mag belastingvrij 200 sigaretten importeren vanuit een land dat niet bij de EU hoort. Hoewel er een tabaksleeftijd is ingesteld, mogen minderjarigen dat ook, volgens het hoofd van The Convenience Stores & Newsagents Association (CSNA). Als de tabaksleeftijd wordt opgehoogd naar 21 jaar, heeft dat geen gevolgen voor de import van sigaretten. Om te voorkomen dat tabak door minderjarigen geïmporteerd kan worden, zou de wet aangepast moeten worden.
Lees meer bij Newstalk

San Francisco daagt onlineverkopers nicotinezakjes voor rechter

Vier online-tabaksretailers in de VS worden door San Francisco voor de rechter gedaagd vanwege marketing van nicotinezakjes gericht op jongeren. Volgens de advocaat van de stad, David Chiu, maken de vier retailers inbreuk op een verbod dat is bedoeld om kinderen te beschermen tegen schadelijk nicotinegebruik. Rogue Holdings, Swisher International, Northerner Scandinavia Inc. en Lucy Goods Inc. worden beschuldigd van het schenden van de staatswet door nieuwe producten aan te bieden die “een nieuwe generatie jongen mensen verslaafd maakt”.

“We zullen niet toestaan dat deze bedrijven de wet aan hun laars lappen en de decennialange vooruitgang in het terugdringen van tabaksgebruik door jongeren ongedaan maken. Deze producten zijn hier niet welkom en we ondernemen doortastende actie tegen deze onlineverkopers voor het verkopen van deze producten in San Francisco”, zei Chiu in een verklaring.
Lees meer bij Kron4

tags:  tabakslobby | FCTC-verdrag | smaakjesverbod | tabaksleeftijd | snus