line
driekwart belgische supermarkten negeert leeftijdsgrens tabak-1

Driekwart Belgische supermarkten negeert leeftijdsgrens tabak

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 30 augustus 2024

Driekwart van de supermarkten in België verkoopt tabak aan minderjarigen, blijkt uit controles. Het aantal overtredingen nam zelfs toe ten opzichte van vorig jaar. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse artsen: ‘Vapes moeten uit zicht in winkels’ / Roken tijdens zwangerschap beïnvloedt schoolprestaties kind / Zimbabwaanse minister nam ‘lening’ aan van tabaksbaas / Stop & Shop stopt met sigaretten in de VS.

Door de webredactie

Drie op de vier Belgische supermarkten en buurtwinkels controleren de leeftijd niet van jongeren die alcohol, tabak of e-sigaretten komen kopen. Dat blijkt uit controles door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid met de inzet van minderjarige mystery shoppers. In totaal werden deze zomer 1.057 winkels gecontroleerd. 75 procent van de gecontroleerde supermarkten en avondwinkels verkocht rookwaren aan minderjarigen, 80 procent verkocht hen alcohol. Het is voor het tweede jaar op rij dat de Belgische overheidsdienst mystery shoppers inzet. Paul Van den Meerssche, diensthoofd van de inspectiedienst, had verwacht dat er in dit tweede jaar al minder overtredingen zouden zijn. “Nochtans hadden we gedacht dat er impact zou zijn. In Nederland werken ze al langer met minderjarige mystery shoppers en daar daalt het aantal inbreuken bij controles jaar na jaar”, zei hij in Het Nieuwsblad. In werkelijkheid bleken de overtredingen juist toe te zijn genomen, met name als het gaat om verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder de 18 jaar.
Lees meer bij Retail Detail

Britse artsen: ‘Vapes moeten uit zicht in winkels’

Als het aan de British Medical Association (BMA) ligt, verdwijnen e-sigaretten uit het zicht in winkels. Er geldt al een displayban voor sigaretten en om de vape-epidemie die door Groot-Brittannië waart te beteugelen, zouden ook e-sigaretten niet meer in het zicht, op toonbanken of op reclamemateriaal moeten staan, vindt de BMA. Onder Britse volwassenen gebruikt 11 procent een vape. Onder minderjarigen is het gebruik de laatste tien jaar verzesvoudigd. De BMA vindt dat de overheid moedig moet zijn en harde maatregelen moet nemen om het vape-gebruik onder jongeren tegen te gaan. De vorige regering wilde onder meer een verbod op wegwerp-vapes invoeren. De huidige Labour-regering heeft aangekondigd de wetgeving door te zetten, maar details daarover zijn nog niet bekendgemaakt.
Lees meer bij The Guardian

Roken tijdens zwangerschap beïnvloedt schoolprestaties kind

Zwangere vrouwen die blijven roken, riskeren daarmee dat hun kinderen slechter presteren op school dan kinderen waarvan de moeders niet hebben gerookt tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit een literatuurstudie waarvoor 19 studies zijn bekeken met in totaal 1,25 miljoen deelnemers. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers die onder meer verbonden zijn aan Harvard University en de University of Southern Australia en is gepubliceerd in Addictive Behaviours. Uit de vergeleken onderzoeken blijkt dat de giftige stoffen die zwangere vrouwen inhaleren als ze roken tijdens de zwangerschap, de hersenontwikkeling van hun ongeboren kind beïnvloeden. Daardoor zal het later slechter presteren op scholen.
Uit een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek blijkt dat het roken van slechts een of twee sigaretten tijdens de zwangerschap al een negatieve impact op de ontwikkeling van het kind kan hebben.
Lees meer bij Medical Xpress

Minister Zimbabwe nam ‘lening’ aan van tabaksbaas

De Zimbabwe Anti-Corruption Commission (ZACC) heeft Patrick Devenish, de voorzitter van de Tobacco Industry and Marketing Board (TIMB) in Zimbabwe, opgepakt. Devenish zou de wet hebben omzeild door de minister van Landbouw een lening van 400.000 dollar (bijna 360.000 euro) aan te bieden. De minister lijkt op het aanbod in te zijn gegaan. Wat de voorwaarden voor de lening zijn wordt verder onderzocht, maar het ziet ernaar uit dat Devenish invloed bij de regering wilde kopen. De landbouwminister blijkt zo in het centrum van een grote fraudezaak te staan waar ook anderen bij betrokken zijn.
Lees meer bij New Zimbabwe

Stop & Shop stopt met sigaretten in de VS

De Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop stopt met de verkoop van tabaksproducten. Per 31 augustus zullen alle 360 winkels de tabaksproducten uit de schappen halen. Stop & Shop wil bijdragen aan een gezonde levensstijl van zijn Amerikaanse klanten en sigaretten passen daar niet in. Het besluit van de keten kan op bijval van de American Cancer Society rekenen, die stelt dat door winkels als Stop & Shop er minder kinderen zullen gaan roken, omdat ze minder snel in de verleiding zullen komen. Stop & Shop volgt met deze beslissing het voorbeeld van drogist CVS en van Walmart.
Lees meer bij CNN

tags:  leeftijdscontrole | vape-hype | displayban | zwangerschap | fraude | tabakslobby | tabaksverkoop | supermarkt