line
amerikaanse tieners die vapen beginnen vaker met roken-1

Amerikaanse tieners die vapen beginnen vaker met roken

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 23 augustus 2024

Vapen vormt met de tijd een opstapje naar roken en ander drugsgebruik. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder Amerikaanse tieners. Verder in Kort buitenlands nieuws: ‘Marktgedreven epidemieën als tabak kosten miljoenen levens’ / Alle medewerkers ggz moeten rookstophulp adviseren / Gratis e-sigaret voor Britten die willen stoppen met roken / China Tobacco profiteert van light-sigaretten / Tabaksgebruik is aderlating voor Keniaanse economie.

Door de webredactie

Amerikaanse tieners die vapen zijn 54 keer vaker geneigd om later ook te gaan roken, acht keer vaker om marihuana te gebruiken en drie keer vaker om met andere drugs te experimenteren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. De meeste onderzoeken naar het gateway-effect van e-sigaretten richten zich op tieners tussen de 15 en 17 jaar, maar de onderzoekers in Michigan hebben gekeken naar het effect op de leeftijdscategorie 18-25 jaar, over een periode van acht jaar. Zij constateren dat wie gevapet heeft als tiener, met de tijd vaker met andere verslavende middelen experimenteert. Vapen is daarmee een opstapje voor roken, precies waar antirookorganisaties sinds het verschijnen van de vape steeds voor waarschuwen.
Lees meer op de website van University of Michigan

‘Marktgedreven epidemieën als tabak kosten miljoenen levens’

Door marktgedreven epidemieën vroeg te herkennen kunnen miljoenen levens gered worden. Dat stellen drie professoren, onder wie Jonathan Quick, schrijver van The End of Epidemics, in Time Magazine. Tabak is een voorbeeld van een marktgedreven epidemie. Een industrie brengt een ziekmakend product op de markt dat flink gepusht wordt, waardoor gebruikers ervan na verloop van tijd ziek worden. Doordat overheden veel tijd nodig hebben om regelgeving te maken, kan de epidemie alle ruimte krijgen om zich via de markt te verspreiden. Denk ook aan obesitas als gevolg van suikerhoudende drankjes en andere door de voedingsindustrie gemanipuleerde producten. In het geval van tabak duurde het decennia voordat er regels kwamen om het gebruik van het kankerverwekkende en zeer verslavende product tegen te gaan en de volksgezondheid te beschermen. Volgens de schrijvers van het stuk sterven er jaarlijks 850.000 Amerikanen aan de gevolgen van marktgedreven epidemieën en gaat het wereldwijd om 23 miljoen mensen. Ook kost het de wereldwijde economie biljoenen aan gezondheidszorg. Door te anticiperen op wat nieuwe marktgedreven epidemieën zullen zijn (bijvoorbeeld het gebruik van sociale media), kunnen overheden miljoenen levens redden.
Lees meer in Time

Alle medewerkers ggz moeten rookstophulp adviseren

Onder mensen met psychische problemen of stoornissen wordt veel vaker gerookt dan onder mensen die dat niet hebben, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Eerder was er al geconcludeerd dat psychiaters hun patiënten moeten aanbevelen om te stoppen met roken, maar nu is er een nieuwe aanbeveling gedaan: iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg werkt zou dat moeten doen. Een nicotineverslaving heeft effect op het gedrag en door van de verslaving af te geraken, kan iemand er substantieel op vooruitgaan, ook op andere vlakken.
Lees meer in Psychology Today

Gratis e-sigaret voor Britten die willen stoppen met roken

In het kader van het vorig jaar gelanceerde overheidsprogramma waarbij aan rokers die willen stoppen gratis e-sigaret-startkits worden uitgedeeld, kunnen nu inwoners van Bath en North East Sommerset zo’n kit ophalen in ruil voor hun sigaretten. In Groot-Brittannië wordt er nog altijd van uitgegaan dat vapes een goed hulpmiddel kunnen zijn om te stoppen met roken. Uit data van de Britse antirookstichting ASH, de drijvende kracht achter die opvatting, blijkt ook dat rokers die willen stoppen dat vaak proberen door over te stappen op vapes. Inmiddels gebruikt 11,6 procent van de Britse volwassenen een vape, waarvan ruim de helft voormalige rokers zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat ook e-sigaretten slecht voor de gezondheid zijn en dat rokers dus het beste af zijn als ze ook dat gebruik afbouwen en helemaal geen nicotine meer tot zich nemen.
Lees meer bij de BBC

China Tobacco profiteert van light-sigaretten

Chinese rokers kopen jaarlijks een half biljoen sigaretten met een laag teergehalte. China Tobacco, dat een monopolie op de Chinese sigarettenhandel heeft, heeft daarmee een voorbeeld genomen aan de westerse tabaksfabrikanten. Die probeerden eerder ook geld te verdienen met de verkoop van light-sigaretten die een verlaagd teergehalte zouden hebben. Ze gaven daarmee het idee dat het ‘gezondere’ sigaretten waren, maar uit onderzoek bleek dat ze net zulke schadelijke effecten op de gezondheid hadden als traditionele sigaretten.
Lees meer in The Lancet

Tabaksgebruik is aderlating voor Keniaanse economie

Een op de twaalf Kenianen rookt. Tabak-gerelateerde ziekten zijn een grote belasting voor het al overbelaste gezondheidszorgsysteem. Uit een nieuwe studie is gebleken dat tabaksgebruik de Keniaanse samenleving in 2022 omgerekend bijna 679 miljoen euro gekost heeft, veel meer dan de verkoop van sigaretten aan accijns oplevert. Door tabaksgebruik aan te pakken en in te zetten op preventie kan zowel de volksgezondheid als de economie verbeteren.
Lees meer bij The Star

tags:  GGZ | economie | drugsgebruik | tabaksepidemie | rookstophulp | stoppen met roken | vape-hype | e-sigaret | light-sigaretten