line
nicotineproducten zonder tabak opgenomen in tabakswet-1

Nicotineproducten zonder tabak opgenomen in Tabakswet

donderdag 03 oktober 2024

Nicotinezakjes worden definitief verboden en voor andere nicotineproducten zonder tabak gelden voortaan de regels uit de Tabaks- en rookwarenwet. De Eerste Kamer stemde voor de wetswijziging die dit mogelijk maakt. Daarmee wordt de tabaksindustrie verder de pas afgesneden.

Door de webredactie

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet die nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten onder het regime van de Tabakswet brengt en tegelijkertijd nicotinezakjes (snus zonder tabak) definitief verbiedt. Nicotinezakjes met meer dan 0,035 mg nicotine waren via een tijdelijke regeling al verboden onder de warenwet, maar zodra de wet ingaat – vermoedelijk per 1 januari 2025 – is de verkoop van alle nicotinezakjes verboden. Voor alle overige nicotineproducten zonder tabak, denk bijvoorbeeld aan de recent door Philip Morris (PMI) op de Nederlandse markt geïntroduceerde smeltsigaret zonder tabak, gaan dan onder meer het reclameverbod, het uitstalverbod, rookverboden en de leeftijdsgrens van 18 jaar gelden.

PVV, FvD en BBB stemden tegen

De wetswijziging werd aangenomen met steun van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, CDA, Volt, SP, PvdD, VVD, JA21, ChristenUnie en 50PLUS. Alleen PVV, FvD en BBB stemden tegen. De wetgeving maakt het ook mogelijk om aan specifieke nicotineproducten zonder tabak, ook wel afgekort als NZT, nadere eisen te stellen. Genoemde smeltsigaret van PMI zal bijvoorbeeld binnenkort door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op de risico’s voor de volksgezondheid worden onderzocht, op basis waarvan dit soort producten nader kunnen worden gereguleerd. Zo kunnen bijvoorbeeld eisen worden gesteld aan ingrediënten of verpakkingen.

Nicotineapparaten ook in wet

De wetswijziging was nodig omdat de tabaksindustrie voortdurend met nieuwe producten op de markt komt die niet onder de reikwijdte van de Tabaksproductenrichtlijn (TPD) vallen. De TPD reguleert tabaksproducten (van sigaretten tot sigaren, cigarillo’s, (waterpijp)tabak en verhitte tabak), e-sigaretten en voor roken bestemde kruidenproducten. De regels uit de TPD zijn opgenomen in de nationale Tabaks- en rookwarenwet. Nicotineproducten die geen tabak bevatten vielen hier nog niet onder. Met de aangenomen wetswijziging wordt dit voor Nederland nu wel het geval. Ook de nicotineapparaten die het consumeren van NZT zoals de bovengenoemde producten mogelijk maken vallen nu onder de wet. Daardoor kan ook voor deze apparaten geen reclame meer worden gemaakt.

De wetgeving is mede tot stand gekomen op basis van het rapport ‘Nicotineproducten zonder tabak voor recreatief gebruik’ van het RIVM, dat in maart 2021 naar de Kamer is gestuurd. Het instituut stelde daarin vast “dat NZT schadelijk zijn en voldoende nicotine bevatten om een verslaving te veroorzaken dan wel in stand te houden”, zo staat te lezen in de memorie van toelichting bij de wet.

tags:  RIVM | reclameverbod | leeftijdsgrens | smeltsigaret | snus | wetgeving | nicotine | NZT | Eerste Kamer | Tabakswet