line
acht op tien jongeren willen verbod op vapes en sigaretten-1

Acht op tien jongeren willen verbod op vapes en sigaretten

donderdag 08 augustus 2024

Jongeren willen dat vapes en traditionele sigaretten simpelweg worden verboden, blijkt uit een peiling van Unicef Nederland. Kamerlid Daniëlle Jansen (NSC) vraagt staatssecretaris Vincent Karremans (VWS) wat hij met dit gegeven gaat doen.

Door de webredactie

82 procent van de Nederlandse jongeren is voor een algeheel verbod op vapen. Dat blijkt uit een representatieve peiling van Unicef Nederland onder jongeren van 10 tot 18 jaar. Die laat ook zien dat een groot deel van de jongeren niet op de hoogte is van de voornaamste risico’s die vapen met zich meebrengt. Slechts 44 procent weet dat vapen concentratieproblemen kan opleveren, 48 procent is zich bewust van DNA-schade die door vapen kan ontstaan, wat tot kanker kan leiden, en 58 procent realiseert zich dat vapen de hersenontwikkeling kan verstoren.

Voor het onderzoek werden 1.017 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat 2 procent van de 10-11-jarigen al ervaring heeft met vapen. Dat percentage groeit met de jaren: 15 procent van de 12-14-jarigen heeft ervaring met e-sigaretten en 31 procent van de 15-17-jarigen.

Ervaringsverhalen zijn stopstimulans

Acht op de tien jongeren (82 procent) antwoordt volmondig ‘ja’ op de vraag of vapes verboden moeten worden. Eveneens 80 procent is voor een verbod op traditionele sigaretten. De jongeren vertellen dat ervaringsverhalen van jongeren die negatieve gevolgen van vapen hebben ondervonden het beste kunnen werken om ze te laten stoppen met het gebruik van de e-sigaretten. Ook informatie over de impact van vapen op het uiterlijk kunnen volgens de jongeren overtuigen.

Kamervragen

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Daniëlle Jansen (NSC) Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport):

1. Bent u bekend met de bevindingen van het recente onderzoek van UNICEF Nederland over de beperkte kennis van jongeren met betrekking tot de risico’s van vapen en hun roep om een algeheel verbod op vapes?

2. Welke concrete voorlichtings- en preventieprogramma’s worden momenteel ontwikkeld of uitgebreid om jongeren beter te informeren over de gezondheidsrisico’s van vapen en andere vormen van middelengebruik?

3. Gezien het feit dat jongeren onvoldoende op de hoogte zijn van de specifieke gezondheidsrisico's van vapen, zoals DNA-schade met kanker als risico en de verstoring van hersenontwikkeling, welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat deze cruciale informatie hen zo spoedig mogelijk bereikt?

4. 82 procent van de Nederlandse jongeren is voor een algeheel verbod op vapen, zo blijkt uit het onderzoek. Hoe gaat u inspelen op dit gegeven?

5. Kunt u de huidige stand van zaken toelichten met betrekking tot de uitvoering van de motie Jansen & Krul voor een algeheel verbod op wegwerp-vapes? Welke concrete stappen zijn al genomen en welke stappen worden in de nabije toekomst verwacht?

6. Wat is uw reactie op het gegeven dat 80 procent van de jongeren voor een verbod op sigaretten is? Welke stappen overweegt u in dit verband?

7. Hoe interpreteert u de duidelijke roep van jongeren om strengere regulering en beperking van middelengebruik door de overheid? Welke beleidsmaatregelen overweegt u naar aanleiding van deze uitkomst?

8. Kunt u uiteenzetten welke nationale en internationale obstakels de invoering van een verbod op (wegwerp)vapes belemmeren? Daarnaast, welke internationale samenwerkingen of overlegmomenten staan op korte termijn gepland om tot een gecoördineerde aanpak te komen?

9. Voelt u de urgentie om de doelstelling van een Rookvrije Generatie vóór 2040 te realiseren? Zo ja, welke maatregelen overweegt u om dit proces te versnellen?

10. Wanneer start u – door deze duidelijke oproep van jongeren om strengere regulering – met structurele accijnsverhoging zodat minder mensen beginnen met roken en er meer mensen stoppen met roken? En wat is uw plan van aanpak?

11. Bent u voornemens om – door deze duidelijke oproep van jongeren om strengere regulering – het verbod op de verkoop van sigaretten in gemakswinkels eerder in te voeren, van 2032 naar 2028? Wanneer voert u een vergunningstelsel in waarmee gemeenten het aantal tabaksverkooppunten kunnen beperken? Zo ja, wat is uw plan van aanpak? Zo nee, waarom niet?

12. Kunt u deze vragen voor 1 september beantwoorden?

tags:  e-sigarettenverbod | tabaksverbod | publieke opinie | Wet Rookvrije Generatie | jeugdrokers | jongeren | kamervragen