Zó kan het ook, in het buitenland
anti-rookbeleid in andere landen
vrijdag 21 december 2012
Australië en Canada: afschrikwekkende verpakkingen
In Australië zitten sigaretten per 1 januari 2012 in afschrikwekkende verpakkingen. Er staat niet alleen een waarschuwing op, maar ook een afbeelding van een door roken veroorzaakte ziekte, zoals aangetaste longen of mondkanker. Onderaan op het pakje staat in piepkleine letters het merk van de sigaretten. Per 1 december 2012 moet heel Australië van zulke pakjes zijn voorzien. Het land overweegt een rookverbod in te voeren, maar op welke termijn is niet bekend.
Canada
Per 21 maart 2012 staan ook akelige plaatjes op de sigarettenverpakkingen in Canada. Anders dan in Australië mag de naam van het merk er nog in tamelijk grote letters worden vermeld.
Engeland: sigaretten uit zicht
In Engeland zijn sigarettenautomaten verboden en mogen sigaretten sinds april 2012 niet meer in gewone winkels worden uitgestald. Voor tabaksspeciaalzaken gelden bijzondere regels. Voor de details klik hier.
Geen adoptiekind voor rokers
In sommige Engelse gemeenten, zoals in Portsmouth en Wirral, mogen rokers geen kind adopteren.
Finland: gevangenisstraf voor verkoop aan minderjarigen
In oktober 2010 nam Finland een nieuwe anti-rookwet aan: je mag niet meer roken in auto's als er minderjarigen mee rijden. En wie sigaretten verkoopt aan jongeren onder de 18 jaar kan een gevangenisstraf van een half jaar krijgen. Verder mogen sigaretten in winkels niet worden uitgestald en moeten in 2015 de sigarettenautomaten verdwenen zijn.
Roken is al in veel openbare gelegenheden verboden. Dat verbod is in 2012 uitgebreid met hotelkamers, openbare plekken in de buitenlucht en plaatsen waar vaak kinderen en jongeren komen.
Bovendien is er een initiatief gestart dat 'Smoke Free Finland 2040' heet. Het plan moet ervoor zorgen dat Finland het eerste rookvrije Europese land wordt. Meer weten over Smoke Free Finland? Klik hier.
IJsland: tabak alleen op recept?
IJsland overweegt tabak te verbieden. Wie wil roken, moet dan een recept laten zien. Dit voorstel is onderdeel van een tienjarenplan waarin roken compleet verboden moet zijn in openbare ruimtes, waaronder ook parken. Het wetsvoorstel voor tabak-op-recept, is nog niet aangenomen.
Nieuw-Zeeland: in 2025 rookvrij?
De overheid van Nieuw-Zeeland hoopt in 2025 100 procent rookvrij te zijn. De mogelijkheden om dit doel te bereiken worden nu onderzocht.
Conclusie van de ambtenaren die het idee voorbereiden: sigaretten moeten echt heel erg duur worden, bijvoorbeeld ruim 64 euro per pakje in 2020. Dan laten de mensen het roken wel uit hun hoofd. Er is nog geen besluit genomen. De Ins & Outs van dit initiatief lees je hier.
Tasmanië: roken geleidelijk aan afschaffen
Het eiland Tasmanië, een deelstaat van Australië, onderzoekt de mogelijkheid om een rookverbod in te stellen voor alle mensen die ná het jaar 2000 zijn geboren. Als het lukt, wordt roken na 2018 geleidelijk uitgebannen.
Het 'uitrookplan' voor de nieuwe generatie is een idee van professor Jon Berrick die aan de universiteit van Singapore werkt. Berrick, van origine een Australiër en met een wiskundige achtergrond, heeft er een internationaal project van gemaakt, genaamd 'The 2000 Smoke Ban Initiative'.
In 2012 ging Berrick op tournee in Australië om zijn idee te promoten. Tasmanië had er wel oren naar. 'Op dit moment onderzoeken we de haalbaarheid van het voorstel,' zegt desgevraagd de Tasmaanse politicus Ivan Dean, aanjager van het plan. 'We hopen dat we in 2013 de resultaten van dit onderzoek kunnen bespreken.'
Nieuw-Zeeland, Engeland en Australië: rookverbod scholen
In Engeland, Nieuw-Zeeland en Australië geldt een rookverbod op scholen. In Engeland mogen ook docenten op hun school niet roken. Er mag een rookcabine worden geplaatst maar dat is niet verplicht. In Nieuw-Zeeland is bovendien ook verboden om in de omgeving van scholen te roken.
Niue wil totaalverbod tabak
Het onafhankelijke eilandje Niue (1269 inwoners), ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, werkt aan een totaalverbod op tabak. In 2008 is een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee Niue de eerste rookvrije eilandstaat moet worden. Maar hoe het verbod moet worden uitgevoerd, staat er niet in.
New York: aangenaam voor niet-rokers
In New York behoren de pakjes sigaretten tot de duurste in de Verenigde Staten. Een pakje kost daar bijna 10 euro. Bovendien mag je er (sinds 2002) niet roken in de horeca, in kantoorgebouwen, in parken, op openbare stranden, in voetgangersgebieden en op pleinen.
Minder rokers
Sinds het invoeren van het rookverbod in de horeca, is het percentage rokers in acht jaar tijd verminderd met 35 procent, dat zijn maar liefst 450.000 volwassen rokers. In 2012 kwam de burgemeester van New York, Bloomberg, in het nieuws omdat hij ook een rookverbod in appartementencomplexen wil. Maar of die wetgeving er gaat komen, is onduidelijk. Wel heeft (ex-roker) Bloomberg het voor elkaar gekregen dat huiseigenaren verplicht zijn hun aanstaande huurders over de rookregels in het appartementencomplex in te lichten.
Thailand: campagne kinderen tegen roken
Thailand heeft een wel heel originele campagne om roken uit te bannen. Kinderen spreken volwassen rokers erop aan. Hoe? Laat je verrassen door het opvallende filmpje.
Meer weten?
Begin 2011 maakte de BBC een overzicht van preventiemaatregelen in diverse landen. Klik hier.