De Politieke Rookbarometer, deel 6: Worden smaakstofjes in tabak (meteen) verboden?
vrijdag 11 maart 2016
De gang naar de stembus lijkt nog ver weg, maar toch: wat moeten we stemmen als we kinderen tegen tabak willen beschermen? TabakNee analyseerde het debat en de stemmingsuitslagen van het laatste grote debat over tabaksontmoediging. Dit is deel zes: Worden alle lekkere smaakjes in de sigaret per direct verboden?
Door de webredactie
Er zit heel veel rotzooi in tabak. Niet alleen teer en nicotine, ook bijvoorbeeld Benzeen, Arsenicum, Polonium én allerlei lekkere smaakjes – maar die smaakjes mogen niet meer van de Europese Unie. Pia Dijkstra (D66) is opgelucht. 'Jongeren,' zegt ze tijdens het debat, 'weten bijvoorbeeld vaak niet dat menthol, een van die smaakjes, het bovenste gedeelte van de luchtwegen verdooft en daarmee de ruwheid van tabak maskeert.' Zo verdraagt een roker makkelijker de tabaksrook en wordt roken aantrekkelijker.
Niet alle smaakjes worden direct verboden. Menthol, bijvoorbeeld, mag van Brussel nog vier jaar aan tabak worden toegevoegd, zodat 'consumenten dan de tijd krijgen om op zoek te gaan naar alternatieven', citeert Carla Dik-Faber (ChristenUnie) uit een stuk van staatssecretaris Martin van Rijn. 'Dat is een heel wonderlijke opmerking van de staatssecretaris, want additieven zijn na 2020 helemaal niet meer toegestaan. Welk alternatief bedoelt de regering dan?'
'Als u hem zo voorleest, vraag ik mij ook even af wat wij eronder kunnen verstaan,' zegt de staatssecretaris tijdens zijn antwoordenrondje. Hij zal er nog eens naar kijken.
'Alle toevoegingen per direct verbieden'
Wat wordt precies verboden? Alle additieven 'die de verslavings- of gezondheidsschade in significante mate vergroten,' legt Van Rijn uit, 'behalve de aanwezigheid van nicotine en teer. Voor smaakstoffen geldt dit niet zonder meer. Als de smaak een kenmerkend aroma bevat, vergroten ze wel de aantrekkelijkheid. Daarom worden ze ook niet langer toegestaan voor sigaretten en shag.' Maar smaakstoffen, zoals menthol, die in de Europese Unie een marktaandeel hebben in de verkoop dat groter is dan 3 procent, krijgen uitstel tot aan 2020.
D66 en ChristenUnie hebben een motie ontworpen waarin de regering wordt verzocht zich in te spannen om die lange overgangstermijn te verkorten. Zij krijgen bijval van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. Het verbod op aroma's, zegt zij, 'mag van het CDA liever vandaag dan morgen worden ingevoerd'.
Henk van Gerven (SP): 'Alle toevoegingen per direct verbieden.'
Per direct? Van Rijn piekert er niet over. 'Aan die termijn kan ik niet tornen, want die is voorgeschreven in de Europese richtlijn.'
Wat het parlement en de staatssecretaris die dag waarschijnlijk nog niet weten, is dat smaakstofjes, zoals aardbeien, vanille of menthol, via een ingenieuze sluiproute tóch beschikbaar blijven: losse hulzen en filters met smaakstoffen vallen opmerkelijk genoeg niet onder het verbod, zo ontdekte TabakNee pas na het debat.
Uitslag van de stemming
Een paar dagen later vindt de stemming plaats. Gaat de regering zich inspannen om de overgangstermijn te verkorten van smaakstoffen als menthol? Die motie haalt het niet. Voor stemden de SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij vd Dieren, GrKÖ en 50PLUS. Tegen: VVD, PvdA, PVV, SGP, GrBvK, Klein, vanVliet, Houwers en ook het CDA (vreemd, omdat die partij het verbod op smaakstofjes juist 'liever vandaag dan morgen' wilde invoeren).
Eerdere delen lezen?
Deel 1: Gaat Nederland plain packaging invoeren?
Deel 2: Komen er minder verkooppunten van tabak?
Deel 3: Gaan de supermarkten de tabakswaren wel afdekken?
Deel 4: Zal 1 procent van de tabaksaccijnzen aan rookpreventie worden besteed?
Deel 5: Wordt het schoolplein rookvrij?
Mis ons nieuws niet! Meld je aan voor de nieuwsbrief via onze homepage.
tags: smaakstoffen | rookverslaving | verslaving | politiek