Tabakslobby kreeg hulp van papier- en drukwerkindustrie
donderdag 09 juli 2015
De tabaksindustrie heeft vele vrienden. Na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur blijkt dat een vooralsnog stille vriend zijn mond heeft opengedaan. Het ministerie voor Volksgezondheid (VWS) ontving vanuit heel Europa lobbybrieven van papierfabrikanten die verdienen aan de productie van vloei- en sigarettenpapier. Een overzicht van de nieuwe kompanen.
Door de webredactie
Bij de afronding van de Europese Tabaksproductenrichtlijn, vooral bedoeld om het jeugdroken tegen te gaan, heeft de tabakslobby in 2013 steun gekregen van tot nog onderbelichte hulptroepen. Het ministerie van VWS ontving vanuit heel Europa lobbybrieven van papierfabrikanten en drukkerijen die samenwerken met de tabaksindustrie. Dat blijkt uit documenten die TabakNee heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Uit de documenten blijkt niet dat het ministerie schriftelijk op hun brieven heeft gereageerd.
Toch is het interessant om de brieven nader te bekijken. Ze bevatten een oproep aan de Nederlandse regering om de standpunten van de papierfabrikanten mee te wegen bij artikelen in de Europese Tabaksproductenrichtlijn. Waarschijnlijk hebben andere lidstaten eenzelfde Engelstalige brief ontvangen. "Ons bedrijf maakt zich ernstig zorgen om de mogelijke toekomstige restricties voor sigaretten- en vloeipapier," schrijft het bedrijf Delfort bijvoorbeeld. En Domino Benelux verzoekt het ministerie "met klem" een aantal aanpassingen op artikelen tegen te houden. TabakNee zet de schijnwerper op deze nieuwe kompanen van de industrie, die met hun lobby tegen antirookmaatregelen de tabaksindustrie tegemoet komen.
Domino Benelux
In de lobbybrief van het in Houten gevestigde Domino Benelux, stelt de aanbieder van "Printing Sciences" zichzelf voor aan het ministerie: "Via een wereldwijd netwerk van 25 vestigingen en meer dan 200 dealers verkoopt Domino Printing Sciences plc producten in meer dan 120 landen, waarbij klanten uitgebreid worden ondersteund. In 2012 genereerde Domino Printing Sciences plc een omzet van 312,1 miljoen pond; de onderneming wordt gerekend tot de FTSE 250 op de aandelenbeurs van Londen. Bij de groep werken wereldwijd 2200 mensen bij productiefaciliteiten in de UK, China, Duitsland, India, Zweden en de VS."
Domino Benelux vraagt "met klem" een amendement op de tabaksproductenrichtlijn aan te passen omdat daarin staat dat industrieën met een "commerciële band met de tabaksindustrie" geen volg- en beheersystemen meer kunnen aanbieden voor tabaksproducten. "Daarmee zou niet alleen Domino worden uitgesloten, maar ook alle overige grote leveranciers van coderingsapparaten." Een ramp voor het bedrijf: "Domino is wereldwijd de grootste leverancier van coderingsapparaten aan de tabaksindustrie en loopt voorop bij het printen van unieke identificatienummers op verschillende tabaksverpakkingen."
De Europese Unie wilde een volg- en beheersysteem instellen dat ervoor zou moeten zorgen dat ieder pakje sigaretten gecodeerd wordt zodat een pakje kan worden geïdentificeerd, waarmee kan worden aangetoond dat het niet illegaal is. In het verleden is de industrie ervan beschuldigd zelf sigaretten op de illegale markt te brengen. Daarom wil de Europese Unie juist niet dat een bedrijf dat commerciële banden met de industrie heeft zo'n systeem ontwikkelt. De kans op belangenverstrengeling wordt daarmee verkleind. Maar Domino ziet de winst aan tabak al aan haar neus voorbij gaan en hoopt dat de Nederlandse overheid haar te hulp schiet.
Delfort
Op de website van de in Oostenrijk gevestigde maar wereldwijd opererende papierfabrikant Delfort staat vol trots dat ze papier maken voor de sigarettenindustrie. Ze staan zelfs in de wereldwijde top 3 als leverancier van dit product. Alles van het beste materiaal, zodat de sigaret nog lekkerder wegrookt. U kunt bij Delfort zelfs software downloaden http://www.cigarettedesigner.com/ om uw eigen sigarettenpapier te ontwikkelen, zodat die helemaal aan alle wensen voldoet. Delfort heeft een Nederlandse papieragent om hun waar mee aan de man te helpen brengen: H. C. Ribberink Papier-agenturen b.v. uit Amstelveen. Ook Delfort schreef een brief naar de overheid met het verzoek hun standpunten mee te wegen rond de Tabaksproductenrichtlijn.
FLINT Group
Het Luxemburgse bedrijf Flint is een van de grootste leveranciers van verpakkingen en printdiensten ter wereld. In 2013 had Flint volgens haar eigen website een omzet van 2.2 miljard euro. Ook Flint vindt het niets dat er antirookmaatregelen in Brussel worden voorgesteld die nadelig voor haar omzet kunnen uitpakken en klom in de pen. De Nederlandse overheid ontving een standaardbrief, die ook door andere aanverwante industrieën is verstuurd: "Ons bedrijf is zeer verontrust door de mogelijke restricties op sigarettenpapier en vloei."
LIPtec GMBH
De dag dat Flint Group naar de brievenbus ging (15 november 2013), besloot ook Liptec, een volle dochter van het bedrijf van papierfabrikant Julius Glatz, uit Duitsland een lobbybrief te sturen naar het ministerie van Volksgezondheid. LIP produceert allerlei soorten sigarettenpapier "voor verschillende markten". Wat het merk zo uniek maakt? "De consument heeft de vrijheid om te genieten van het roken van een sigaret zonder dat hij de sigaret opnieuw hoeft aan te steken." En: "De neutrale smaak garandeert de acceptatie van de consument."
Julius Glatz GMBH
Het moederbedrijf van LIPtec, Julius Glatz, vond het belangrijk om precies dezelfde brief als haar dochter naar het ministerie van Volksgezondheid te sturen. Glatz is de eerste Europese papierfabrikant die voet aan de grond kreeg in China. Er werken in totaal 1200 mensen, die tezamen een omzet draaien van 110 miljoen euro. Antirookmaatregelen uit Brussel zouden de winst wel eens kunnen drukken en daar is Julius Glatz niet blij mee.
Miguel y costas & Miguel s.a.
Ook de in Barcelona gevestigde papierfabrikant Miguel y costas is niet blij met een aantal maatregelen uit de hernieuwde Tabaksproductenrichtlijn en stuurt een lobbybrief. Daarin voegt ze wel toe dat ze voor de bescherming van de gezondheid is van consumenten. Een ietwat hypocriete uiting voor een bedrijf dat geld verdient aan het leveren aan de tabaksindustrie.
Ruco Druckfarben
Het Duitse Ruco verzorgt inkt in alle soorten en maten. Alle grote tabaksfabrikanten zijn er klant om merkjes op de sigaretten te laten zetten en hun pakjes te laten drukken. Ook Ruco ziet een probleem voor hun omzet met de Brusselse antirookmaatregelen en stuurde een lobbybrief naar Den Haag.
Siegwerk Druckfarben
Siegwerk is de Duitse inkt-concurrent van Ruco, maar trekt desondanks gezamenlijk op tegen antirookmaatregelen. Siegwerk stuurde dezelfde lobbybrief die ook Ruco, Flint, LIPtec en Julius Glatz verstuurden. Siegwerk draaide in 2014 een wereldwijde omzet van bijna een miljard euro. Siegwerk claimt de marktleider te zijn op het gebied van drukwerk voor de tabaksindustrie.
Tann
Drie vestigingen van Tann, te weten de Duitse, de Britse en het hoofdkwartier in Oostenrijk, verstuurden een brief aan het ministerie. Tann levert sigarettenpapier en gelooft erg in de vrijheid van meningsuiting. Dus wie een costumized filter voor zijn of haar sigaret wil, kan bij Tann terecht voor prints en plaatjes op het filter waardoor roken nóg aantrekkelijker wordt. Niet vreemd dat Tann tegen maatregelen is die roken onaantrekkelijker moeten maken.